konferencija festival klasicne muzike.JPG

U Trebinju u četvrtak, 3. avgusta, počinje peti „Music&More SummerFest“, ljetnji festival klasične muzike, koji će okupiti priznate profesore, muzičare, kompozitore, diriginte te studente klasične muzike iz cijelog svijeta.

Tatjana Ranković, osnivač i direktor festivala je istakla da je sve spremno za novi „Music&More SummerFest“, te da u Trebinje stižu istaknuti umjetnici iz 21 zemlje svijeta.

„Od Kine, Japana, preko SAD, Evropske unije, Čilea, Južne Amerike i Indije, jedna internacionalna grupa ljudi, njih oko 60. Većina je već stigla, danas dolazi oko tridesetak studenata. Programi su spremni, sve je isplanirano, neke stvari ćemo u hodu raditi kao i uvijek. Drago mi je da podržavamo i četiri učenice Muzičke škole Trebinje, koje će učestvovati na festivalu i raditi sa renomiranim umjetnicima. Pomenula bih Patrika Veroa, poznatog francuskog dirigenta, koji je godinama bio asistent i dirigent Bostonske filharmonije. Zatim, tu je i Patrik Dži, vođa sekcije Njujorške filharmonije“, navela je Tatjana Ranković.

Ona je dodala da su sve pozicije na kojima će biti organizovani koncerti pripremljene.

„Novina ove godine jeste da smo spremili i moj lični klavir iz Beograda koji je lako prenosiv i njega ćemo koristiti na udaljenijim lokacijama. Moji roditelji su taj klavir kupili prije 50 godina, ovo je peta sezona festivala, tako da, eto, sve je u znaku broja pet“, istakla je ona.

Potvrdila je da je saradnja sa Gradskom upravom sjajna i da festival iz godine u godinu napreduje te da su svi učesnici festivala oduševljeni gradom na Trebišnjici.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je festival klasične muzike u Trebinju podigao visoko ljestvicu kulture na ovom prostoru te da je veoma značajan kulturni događaj za cio region.

„Cilj nam je da svake godine uvedemo neke novine, ove godine smo odlučili da ovaj festival posjeti i Herceg Novi i Čačak. Smatramo da je to veoma značajno. Svi naši radnici u ustanovama kulture i ostalim institucijama su na usluzi ovoj organizaciji. Ovaj festival je značajno promijenio sliku grada Trebinja i kulture uopšte“, istakao je Ćurić.

On je pozvao sve sugrađane i goste da posjete koncerte i uživaju u notama vrhunskih kompozitora iz cijelog svijeta.

Festival počinje 3. avgusta gala koncertom u amfiteatru Hercegovačke Gračanice, u 20.30 časova. Istog dana, u podne, na trebinjskoj pijaci će biti izvedena uvertira dobrodošlice.

„Music&More Summerfest“, trajaće do 14. avgusta.

plakat SMF 2023.jpg