20230731192612_782768.webp

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Radovan Višković, premijer RS i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, stavljeni su na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Na crnu listu su stavili i Miloša Bukejlovića, ministra pravde RS.

SAD su upravo uvele sankcije ovim visokim funkcionerima Republike Srpske.

"Ovi lideri su direktno odgovorni za ohrabrivanje donošenja zakona o Narodnoj skupštini Republike Srpske (RSNA) kojim bi se odluke Ustavnog suda BiH (KS BiH) proglasile neprimjenjivim u RS, čime se opstruira i prijeti implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u objašnjenju Ministarstva finansija SAD.

Kako je objašnjeno, ove aktivnosti "ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško stečeni mir utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu".

"Ovakvo ponašanje dodatno ugrožava buduće kretanje zemlje i evroatlantske institucije", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

Dodao je da će SAD nastaviti podržavati narod Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da održe vladavinu prava i osiguraju mir i prosperitet.

"Predsjednik RS Milorad Dodik bio je pokrovitelj uvođenja Zakona o neprimjeni odluka KZ BiH u NSRS i bio je glavni predlagač njegovog donošenja. SAD su Dodiku uvele sankcije 5. januara 2022. godine na osnovu izvršne naredbe 13304 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u kršenju, ili radnji koja je ometala ili pretila primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti", naglašeno je.

Dodika su SAD prvi put stavile na crnu listu17. januara 2017. godine za, kako je obrazloženo, ometanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

"Nakon što je NSRS usvojila zakon u junu 2023. godine, visoki predstavnik u BiH je 1. jula iskoristio svoje ovlaštenje da poništi zakon, javno izrekavši da zakon podriva ustavni poredak, vladavinu prava i podjelu vlasti. Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine", naglašeno je.

"Proces donošenja zakona i saopštenje na veb stranici NSRS jasno stavljaju do znanja da osobe koje su cilj današnje akcije snose odgovornost za traženje posebne sjednice NSRS 27. juna, kao i da se održi glasanje o ovom opasnom zakonu. NS RS zahvaljuje Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću i Željki Cvijanović što su zatražili posebnu sjednicu 27. juna, a Miloš Bukejlović je u ime Vlade RS predstavio zakon u NSRS. Shodno tome, ova četiri pojedinca snose odgovornost za podsticanje usvajanja ovog zakona koji ugrožava implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma", objasnili su.

Ističe se da je Stevandić "javno pozvao da se donese Zakon o neprimjenjivanju odluka KZ BiH", te da je sazvao sjednicu na kojoj je glasao za zakon.

Dodali su i da je i Višković promovisao Zakon, nazvavši ga legitimnim odgovorom.

"U svom službenom svojstvu, Višković je javno osudio KZ BiH zbog nedavnih odluka koje je smatrao nepovoljnim za RS. Sa Dodikom se sastala i srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja mu je potvrdila potpuno jedinstvo u pogledu budućih odluka prije donošenja zakona. Cvijanovićeva je javno branila postupak nakon donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka KZ BiH. Cvijanovićevu je Ujedinjeno Kraljevstvo ranije stavilo na svoju listu 11. aprila 2022. godine zbog podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH", naglašeno je.

Dodali su da Bukejlović snosi odgovornost za pripremu Zakona.

"Bukejlović je podržao zakon u izjavi NSRS, pozivajući je da usvoji zakon kojim bi se demonstrirala jedinstvo RS", naglašeno je, uz napomenu da RS i njene institucije nisu meta današnjih akcija, već samo imenovani pojedinci.