11 festival filma trebinje2.jpg

U Trebinju je otvoren 11. Festival mediteranskog i evropskog filma, koji je na jednom mjestu ujedinio filmski, muzički i svjetlosni spektakl.

U neobičnom ambijentu "Kukurića vrtova", uz samu Trebišnjicu, dodijeljena je nagrada "Zlatni platan" glumcima Vladislavi Vladici Milosavljević i Filipu Šovagoviću.

Ovogodišnji laureati nisu krili oduševljenje festivalom, ali i Trebinjem.

Oboje su po prvi put u našem gradu.

IMG_20230731_214554_resized_20230731_094619633-min.jpg

"Ovo je moj prvi put u Trebinju ali sam o ovom divnom gradu stalno slušala. Mnogo mi je teško da se večeras obratim, pogotovo nakon ovog videa o mojim filmskim ostvarenjima, neko je ovo odradio fenomenalno. Vi imate sreće što se jedan ovakav festival održava u Trebinju, festival je skroman ali stoji na velikom entuzijazmu", rekla je Milosavljevićeva.

Njen kolega Filip Šovagović kaže da je čast biti dobitnik "Zlatnog platana.

"Ovo je velika čast, ja nisam očekivao ovu nagradu. Iako sam puno dobijao nagrada, meni je velika čast i privilegija da uđem u krug ljudi koji su do sada dobili „Zlatni platan“. Čovjek se uvijek u radu kritički osjeća prema sebi i onda se zaista iznenadi kada dobije ovakvo priznanje" naveo je Šovagović.

11 festival filma trebinje3.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da trebinjski festival nije samo praznik filma, već i prilika da se pokaže koliko se cijeni i poštuje umjetnost.

"On je svjedočanstvo naše posvećenosti umjetnosti, kreativnosti i dijalogu kulture, gdje ćemo na tri lokacije imati priliku da pogledamo 30 filmskih ostvarenja", rekao je Ćurić.

Ćurić je dodao da je Festival filma, takođe, i svojevrsni most koji povezuje Mediteran i Evropu, prošlost i budućnost, umjetnost i publiku.

IMG_20230731_214330_resized_20230731_094358448-min.jpg

"Večeras, simbolično, predajem ključeve Trebinja umjetnicima. Još jednom, u ime Grada Trebinja, pozdravljam sve učesnike festivala, publiku i sve one koji su doprinijeli da se ovaj događaj priredi u našem gradu. Uživajte u filmovima i druženju, a iz Trebinja ponesite samo lijepa iskustva", zaključio je Ćurić.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je da su "Kukurića vrtovi" upotpunili sedmu umjetnost.

"Trudimo se da svake godine izaberemo novo inspirativno mjesto za otvaranje festivala. Naši gosti uvijek imaju samo riječi hvale", dodao je Mijanović.

On je kazao da je Trebinje veliko filmsko platno i da vjeruje da je potrebno veoma malo želje i htjenja da naš grad postane veliki filmski studio.

"Posebno mi je drago što je ova trebinjska porodica glumaca bogatija za još dva imena. A još draže što se svi vrate opet na festival i imaju riječi hvale. Na festivalu će se naći mnogo dobrih filmova, za svačiji ukus. Biće upriličeno i druženje sa glumcima. Podsjećam i na dječiji program i radionice. Zaista, na najvišem nivou", kaže on.

U muzičkom dijelu večeri nastupila je Snežana Berić - Ekstra Nena.

IMG_20230731_213539_resized_20230731_093605379-min.jpg

Među gostima, na otvaranju festivala su bili glumci Nataša Ninković, Igor Galo, Meto Jovanovski, košarkaške legende Predrag Danilović i Mlađan Šilobad, brojni reditelji, filmski kritičari, producenti.

Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju Tangram centar Beograd i Alpe Adria kulturna mreža.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.

Suorganizatori festivala su Dom mladih, Muzej Hercegovine i Hotel „Leotar“.

Medijski pokrovitelj je portal TrebinjeLive.info.

Festival, čiji je ovogodišnji slogan "Magija kina trebinjskih đardina", trajaće do 5. avgusta.

Filmovi će biti prikazani u ljetnoj bašti Doma mladih, dvorištu Muzeja Hercegovine i na terasi Hotela „Leotar“.

11 festival filma trebinje1.jpg