IMG_20230728_111535_resized_20230728_111625661-min.jpg

Festival mediteranskog i evropskog filma počinje 31. jula, svečanim otvaranjem od 20.30 časova na platou ispred Kukurića vrtova u Trebinju, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Dva Zlatna platana na svečanosti će dobiti velika glumačka imena Vladislava Vladica Milosavljević i Filip Šovagović, a muzički gost večeri biće Snežana Berić - Ekstra Nena.

„Možemo reći da je to glumački par koji zajedno ima preko 120 filmova i različitih filmskih uloga. S jedne strane, povezujemo i RS, BiH ali i čitav region koji je dovoljno širok ali i dovoljno uzak da možemo primjetiti jedni druge. Da nemamo barijere i granice“, kaže Peđa Milojević, direktor festivala.

On je kazao da će biti prikazano 30 dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, a na danu otvaranja će biti prikazan film „Hamam“ iz grčke produkcije koja je ove godine zemlja partner.

Takođe, kako ističe Milojević, tradicionalno se nastavlja i prikazivanje dječijih filmova.

„Imaćemo tri filma, u Muzeju Hercegovine od 18.00 časova. Znamo da u Trebinju filmove možemo gledati smao noću ali smo uspjeli prilagoditi djeci satnicu i da to bude unutra“, kaže on.

Milojević je rekao da je misija ovog festivala vratiti filmski sjaj i produkciju filmova u Trebinje.

Festival će trajati do petog avgusta.

Filmovi će biti prikazani u Ljetnoj bašti Doma mladih, dvorištu Muzeja Hercegovine i na terasi Hotela „Leotar“, a svi ljubitelji filma mogu program pratiti na Fejsbuk, Tviter, Instagram stranici Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.

Suorganizatori festivala su Dom mladih, Muzej Hercegovine i Hotel „Leotar“.