Predstava festival festivala.jpeg

Na Festivalu festivala, šeste večeri takmičarskog programa, Pozorište „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi izvelo je „Putujuće pozorište Šopalović“, po tekstu Ljubomira Simovića. Adaptaciju i režiju potpisuje Miloš Jagodić.

Radnja predstave smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata u jednom manjem mjestu pored Užica, u kojem dolazi putujuće pozorište u želji da tu odigra par puta svoj komad na Trgu. U atmosferi jedne palanke i rata, tumačenje gostovanja pozorišta je dvojako. Od komičnih elemenata koju ova drama ima u interakciji likova komada, do tragičnih ishoda frustracije društva tog vremena, koje pozorište shvata kao politički angažovano tijelo koje ugražava vlast i ismijva tragičnost i ozbiljnost ratnog trenutka, u kojem se sve dešava.

Priznanje protagoniste večeri, po izboru žirija trebinjske publike, dodijeljeno je glumici Milici Ilić.

Prethodno je u kino-sali Kulturnog centra održana promocija naučnog časopisa „AGON“ (Izdavači: Akademija umjetnosti Banja Luka i Narodno pozorište Republike Srpske).

Na sceni Kulturnog centra večeras će, posljednjeg dana manifestacije, ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvesti komad 'Pomračenje', po tekstu Paola Đenovezea, a u adaptaciji i režiji Miloša Lučića“.