Kosarkasi francuska2.jpg

U Trebinju su sedam dana boravili članovi ekipe mlađih pionira do 13 godina Košarkaškog kluba „Grenoble Basket 38“ sa trenerom Bojanom Pelkićem.

Mlade košarkaše iz Francuske u naš grad je doveo upravo Pelkić, nekadašnji košarkaš Leotara koji živi i radi u Grenoblu.

Nakon završetka košarkaške karijere u francuskom klubu, nastavio je da radi kao trener. Želio je da radi na spajanju djece da se kroz sport i košarku druže, stiču nova poznanstva i upoznaju nove krajeve.

„Došao sam na ideju da im pokažem naš prelijepi grad, jer zaista ima mnogo toga da se vidi u Trebinju, ali i u Hercegovini uopšte. Projekat koji sam pokrenuo je naišao na veliku podršku kluba, svi su pomogli da se skupe sredstva kako bi djeca uživala u brojnim aktivnostima, pa smo obišli, osim Trebinja, Herceg Novi i Mostar. Posebnu zahvalnost dugujem našem Trebinjcu, poznatom treneru Petru Aleksiću (najtrofejnijem treneru Švajcarske svih vremena sa kojim smo imali dva treninga) i Nini Milić, koja igra u ženskoj NBA ligi, kao i svima koji su nam izašli u susret kako bismo realizovali ovaj projekat“, rekao je Pelkić.

Pelkić je objasnio da je prvi dan dolaska malih košarkaša bio mali lakši u smislu umora od puta, a svi ostali dani bili su popunjeni.

Kosarkasi francuska1.jpg

"Napravio sa turističko-košarkaški paket. Ovo je za djecu bila idealna kombinacija. Svugdje smo dočekani širokih ruku, a dječaci su prezadovoljni. Sa nama su i roditelji troje dječaka koji imaju samo riječi hvale i već pričaju kako će se opet ovdje vratiti i sa sobom dovesti rodbinu i prijatelje. Ova djeca su super, fina, kulturna i sjajno su se ponašali tokom boravka na terenu, van terena, u hotelu i stekli su mnoge prijatelje", kazao je Pelkić.

Pelkić ističe da su svi jedva čekali da dođu.

"Kad se male ruke slože sve se može. Ovo je prvi korak, a možda naredne godine djeca iz Trebinja dođu u Grenobl. Saradnja može da se odvija na bilo kojem nivou: sportskom, turističkom, privrednom, opštinskom... Zahvaljujem se na prijemu u Gradskoj upravi gdje su bila interesantna zapažanja djece i roditelja koji su bili prezadovoljni boravkom na jugu Hercegovine. Svi koji su bili puni su lijepih utisaka i rekli su da će nakon povratka u Francusku ispričati svoje utiske, a kojih je bilo puno za ovih sedam dana. Drago mi je da sam barem malo doprinio da se turistički promoviše naš lijepi grad", jasan je Pelkić.

Kosarkasi francuska3.jpg