Pozar zupa dubrovnik.jpg

Jak jugoistočni vjetar u Župi dubrovačkoj rasplamsao je u utorak naveče požar koji su vatrogasci, uz pomoć tri kanadera, tokom dana nastojali staviti pod kontrolu, izjavio je županijski vatrogasni komandir Stjepan Simović.

Simović je rekao da se požar širi na istočnoj i zapadnoj strani.

"Imaćemo velik problem ako bude bura. Blizu su kuće i postoji određena opasnost. Dio požara prešao je u Bosnu i Hercegovinu pa se vratio, a jedan dio je ušao i u Konavoska brda", kazao je.

"U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj liniji gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi", rekao je glavni vatrogasni komandir Slavko Tucaković.

Dva velika požara buknula su u ponedjeljak veče u okolini Dubrovnika. Kod Brsečina je tokom noći stavljen pod kontrolu, dok se u Župi dubrovačkoj nošen vjetrom brzo proširio i zaprijetio kućama, koje su odbranjene.

Tokom dana u gašenju su učestvovala tri kanadera te profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice s područja Dubrovačko - neretvanske županije, prenosi N1.

Trebinjski vatrogasci i njihove kolege iz Ivanice i opštine Ravno zaustavili su požar na putnoj komunikaciji na području sela Glavska, na području Federacije BiH, koji nije prešao na područje Republike Srpske, rekao je Srni komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

"Ta putna komunikacija štiti od požara i Republiku Srpsku i dio Federaciju BiH,  jer kad bi vatra prešla put, onda bi prešla na područje sela Slivnica kod Trebinja i nema više putne komunikacije gdje bi mogli presijeći vatru", rekao je Kašiković.

Dodao je da će tokom noći vatrogasci iz Ivanice i Ravnog dežurati na požarištu.

Prema njegovim riječima, hrvatski kanaderi gase požar i na teritoriji Federacije BiH, te da zahvaljujući tome požar nije prešao na teritoriju Republike Srpske.