pozar glavska .jpg

Požar koji bjesni u okolini Dubrovnika, a koji je izbio na dva mjesta na lokalitetima iznad Malih žala i u Župi dubrovačkoj, prešao je na teritoriju Federacije BiH i prijeti da se proširi i na dijelove trebinjskih sela.

Požar trenutno gori na teritoriji sela Glavska koje je nekada pripadalo Trebinju, a sada federalnom dijelu BiH, a gase ga vatrogasci iz Trebinja i Ivanice.

Otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da je u pitanju nekadašnja linija razgraničenja u proteklom ratu, pa je cjelokupan teren u minskom polju, što vatrogascima sužava manevre samo na putnoj dionici prema Glavskoj gdje nema mina.

"Mi smo na terenu sa jednim vozilom i tri vatrogasca, a sa nama su vatrogasci iz Ivanice i svi zajedno branimo put prema Glavskoj, jer, ako bi se desilo da pređe put, ne samo što bi zahvatilo našu teritoriju, a vatra ušla u nepristupačan teren, već postoji velika opasnost od aktiviranja zaostalih eksplozivnih naprava", kaže Zdravko Kašiković, komandir Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Trebinje.

Kaže da su u kontaktu sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem koji im je iznio svu težinu tamošnje situacije gdje je u noći između ponedjeljka i utorka izbio požar na području Solina i približio se kućama.

"Kuće su srećom odbranjene, a na terenu, pored blizu stotinu vatrogasaca, već dejstvuju hrvatski kanaderi, tako da se i mi nadamo da ćemo suzbiti ovaj dio požar koji je na bh. teritoriji", dodaje Kašiković.

Za sada trebinjski vatrogasci dejstvuju na ovom terenu sa samo jednom ekipom, kako bi se suzbio požar širih razmjera i spriječio da dođe do sela Slivnica, a kasnije bi nošen vjetrom mogao da se proširi još više.

Vjetar je, dodaje Kašiković, bio uzrok i širenju požara sa dubrovačke teritorije, odakle se plamen preko brda raspirio u utorak u ranim jutarnjim satima prema bosanskohercegovačkoj teritoriji.

Pogranična sela Federacije BiH sa Hrvatskom su mahom raseljena, što je ponovo otežavajuća okolnost, jer postoji mala vjerovatnoća da se vatra primijeti dok se dobro ne rasplamsa, a sve je zaraslo u nisko rastinje koje je zbog suše poprilično suvo i brzo plane.

"To izaziva našu dodatnu bojazan, ali često idemo i u izviđanja, tamo gdje je pristupačniji teren, dok vatrogasci iz Federacije rade to isto, kako bismo koliko-toliko preventivno djelovali", dodaje Kašiković.

U Teritorijalno vatrogasnoj jedinici Trebinje apeluju na stanovništvo da se suzdržavaju nekontrolisanih paljenja vatri na otvorenom koje u sušnom periodu mogu biti fatalne.