policija-rs.jpg

Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Trebinje će od 26. do 28. jula 2023. godine, da realizuju pojačane aktivnosti u saobraćaju sa akcentom na otkrivanje učesnika u saobraćaju koji ne koriste zaštitna sredstva ( bezbjednosni pojas, sigurnosne sjedalice za djecu, kacigu) i koji koriste mobilni telefon suprotno onome kako je propisano u Zakonu.  

Policijska stanica Berkovići i Nevesinje će u vremenskom periodu od 25. do 27. jula 2023. godine, da vrše kontrolu vozača motocikla, mopeda, tricikla i četverocikla, kao i upotrebu zaštitne kacige.  

Pravilnom upotrebom bezbjednosnog pojasa, u slučaju saobraćajne nezgode smanjuje se rizik od preloma lobanjskih i kostiju lica, kontuzije mozga, preloma rebara, grudne kosti, kičme, rascjepa srca, pluća, aorte, preloma karlice, butne kosti, koljena...

Upotreba bezbjednosnog pojasa ne smije da se izbjegava u uslovima gradske vožnje, s obzirom da se najveći broj saobraćajnih nezgoda evidentira na gradskim saobraćajnicama. Zaštitni jastuk bez sadejstva sa pojasom ne može efikasno zaštititi putnike.

Ruke vozača u trenutku sudara su apsolutno nemoćne da zadrže tijelo u sjedištu.