hapsenje policija.jpg

Uhapšeni u akciji "Kula", Dragan Z. (64) i njegov sin Siniša Z. (43) za koje se sumnja da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom i silovanjem Svjetlane Andrić Mandrape, čiji su posmrtni ostaci 2017. godine pronađeni u napuštenoj kući u selu Obješenik kod Gacka, nakon ispitivanja su pušteni da se brane sa slobode.

Naime, Andrićeva je nestala 2014. godine, te je, prema navodima medija, u vrijeme nestanka bila u drugom stanju sa jednim od osumnjičenih.

Navodno je u jednoj klinici u vrijeme nestanka imala zakazan abortus, ali se u nikada nije pojavila.

Nakon tri godine, odnosno 2017. godine njeno tijelo je u poodmakloj fazi raspadanja u devastiranoj kući pronašao vlasnik iste, koji živi i radi u Beogradu, a koji godinama nije dolazio u Gacko.

Cijeli slučaj je bio dodatno otežan zbog stanja u kojem se tijelo nalazilo.

Izvor blizak slučaju naveo je da je istraga godinama tapkala u mjestu, te da je sve ukazivalo na zadesnu smrt.

Tokom revizije starih slučajeva Uprave kriminalističke policije, inspektori su preuzeli slučaj i došli do saznanja da se radi o slučaju ubistva. Oni su, prema navodima izvora bliskom istrazi, radeći na slučaju, došli do dokaza koji pokazuju da je Svjetlana silovana i ubijena, a sumnja se da iza svega stoje otac i sin.

Povodom ovog slučaja, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštili su da su akciju sproveli Uprava kriminalističke policije i PU Trebinje, te da je usmjerena na rasvjetljavanje smrti.

"Uhapšeni D. Z. i S. Z. su uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima teško ubistvo i silovanje sprovedeni u Okružno javno tužilaštvo u Trebinju", navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Iz trebinjskog Okružnog tužilaštva, navodeći inicijale osumnjičenih, su kazali da nije bilo zakonskih osnova za predlaganje pritvora.

"Istraga se nastavlja i predmet se svakako radi, ali nije bilo elemenata da im se predloži pritvor. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela teško ubistvo i silovanje", rekao je Srđan Vukanović, portparol OJT Trebinje.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo teško ubistvo, te da su u julu 2013. godine na području opština Gacko i Bileća u više navrata, bez njenog prethodnog pristanka, uz upotrebu sile i ozbiljne prijetnje stupali u seksualne odnosne sa oštećenom D.T.

"Navedeni se sumnjiče da su neutvrđenog dana, najvjerovatnije u julu 2014. godine u mjestu Obješenik, opština Gacko, izvršili teško ubistvo na način da su upotrebom fizičke snage djelovali na prekid disajnih puteva na vratu oštećene Svjetlane Andrić-Mandrapa, što je kod iste izazvalo gušenje i smrt", saopštili su iz Okružnog javnog tužilaštva Trebinje.