Luka odesa.webp

Luka u Odesi praktično je razorena ruskim raketama u znak odmazde zbog napada na Krimski most - potvrđuju ruski i ukrajinski izvori.

U "noćima odmazde" Rusi su izveli tri serije raketnih udara po crnomorskim lukama Ukrajine.

Pomorska infrastruktura u Odesi i susjednim gradovima teško je oštećena. A u Nikolajevu je uništena, kako navode ruski mediji, baza stranih plaćenika i vojni aerodrom.

Oružane snage Ukrajine objavile su da je Rusija upotrijebila 16 krstarećih raketa morskog baziranja "kalibar", osam avionskih krstarećih raketa "H-22", šest raketa "oniks" obalskog raketnog sistema "bastion", navođene avionske rakete "H-59" i 32 udarna drona.

Na mjestu upravne zgrade luke Odesa ostala je gomila kamenja i armirano-betonskih konstrukcija. Ta luka više ne postoji.

U Nikolajevu je, po riječima očevidaca, razoren hotel "Ingul" u kojem borave strani vojni specijalisti. Pored toga, pogođena su i luka Oktjabrski port i Brodogradilište "61 komunar".

Ukrajinska avijacija je tokom napada bila hitno evakuisana sa vojnog aerodroma "Martinovski". Prije godinu dana je objavljeno da će na tom vojnom aerodromu kod Nikolajeva biti stacionirani strani piloti.

Kako prenose ukrajinski izvori, regionalni gurverner tvrdi da su ruski projektili pogodili terminale za žitarice u poljoprivrednom preduzeću u regiji Odesa. Uništeno je 100 tona graška i 20 tona ječma.

Kako prenose zapadne agencije, Rusija je napala krstarećim projektilima "kalibar" koji su ispaljeni iz Crnog mora na malim visinama kako bi zaobišli sisteme protivvazdušne odbrane.

Zapadni izvori procjenjuju da su ruske snage možda koristile protivbrodske projektile "oniks" sa Krima, ispaljene iz obalskog sistema "Bastion-P".

Ti projektili mogu napadati i kopnene mete uz obalu. Zbog niskog leta iznad mora i velike brzine, efektivno zaobilaze protivraketnu odbranu.

Vazdušne snage Ukrajine saopštile su da su uništile pet od 19 ruskih krstarećih projektila ispaljenih u jednom noćnom napadu.

Kako procjenjuju agencije, to je značajno niža stopa uspjeha u poređenju sa prethodnim "talasima" udara koji su ciljali Kijev.

Ukrajinski vojni zvaničnici navode da sistemi protivvazdušne odbrane u regiji nisu sposobni da obaraju ruske rakete "oniks" i "kh-22" zbog njihove brzine - prenosi CNN.