Predstava pomracenje2.jpg

Gradsko pozorište Trebinje, sa predstavom „Pomračenje“, po tekstu Paola Đenovezea i u režiji Miloša Lučića, osvojilo je tri nagrade na sinoć završenom, 51. Teatarskom festivalu BiH – Fedra – za najbolju kolektivnu glumačku igru, za najboljeg glavnog glumca, koja je pripala Darku Kurtoviću te za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka, čiji je autor Vuk Milivojević.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: Dženita Imamović Omerović, predsjednik i članovi Božana Bijelić i Adrijana Gavrić, “trebinjski ansambl od početka do kraja izgara u želji da ispriča potresnu priču o raspadanju društva, Darko precizno vodi lik Igora koji sa sobom nosi tajnu kojom publiku drži u neizvjesnosti do samog kraja, a napetost dramske situacije podržava originalna autorska muzika i time doprinosi još dramatičnijoj atmosferi”.

Za najbolju predstavu u cjelini proglašeno je ostvarenje “Ženski snovi” Kazališta mladih “Korifej” Nova Bila.

Na festivalu su učestvovali i Teatar FEDRA Bugojno, UG za pozorišnu djelatnost „Scena“ Živinice, Pozorište mladih Tuzle i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla, eMTeeM Mostar, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, DP Eko-Art Bugojno i AP „Neretva“ Konjic.