Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Dramski amateri iz Skoplja otvorili 66. Festival festivala

Festival festivala 20231.jpg

Predstavom „Dragi umetnici“ u izvođenju teatra „Čekori“ iz Skoplja, u Trebinju je večeras počeo 66. Festival festivala, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja amaterske produkcije regiona.

Komedija sa tragičnim krajem o životu pozorišta iza zavjese, plemenitoj ali i mračnoj strani jednog kreativnog čina, iz pera azerbejdžanskog dramskog pisca Leonida Zorina, režirala je Maja Đurčevska.

Protagonista prve festivalske večeri, po izboru žirija trebinjske publike, je glumac skopskog ansambla Daniel Gočevski, koji je najviše glumačko priznanje dobio je na nacionalnom festivalu dramskih amatera Sjeverne Makedonije u Kočanima.

Drugo veče festivala rezervisano je za predstavnike Hrvatske – i predstavu „Pljusak“, koprodukcijski projekat Kazališta „Mika Živković“ Retkovici i Gradskog amaterskog kazališta Županja. Komad Petra Petrovića Pecije u inscenaciji reditelja Marka Sabljakovića pobjedničko je ostvarenje ovogodišnjeg, 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama.

Sve predstave Festivala festivala igraju se na sceni Kulturnog centra sa početkom u 20:30.

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta manifestacije Mirko Ćurić.

Festival festivala 20232.jpg

Poželjevši dobrodošlicu ansamblima koji i ove godine dolaze iz pet zemalja, Ćurić je podsjetio da je skoro pedeset godina „san svakog pozorišnog amatera ovog regiona bio je i ostao - da nastupi upravo na ovoj magičnoj smotri i na ovim daskama koje život znače“.

„Festival festivala pretvara ovaj grad u jednu veliku razigranu pozorišnu scenu, koju kreiraju stvaraoci regiona, potvrđujući da umjetnički čin ne poznaje granice. A pozorišna scena, svake godine iznova, rađa nove ideje i nove perspektive i one ostaju kao jedinstveno ogledalo vremena i društva u kome nastaju“, kazao je Ćurić.

On je dodao da amaterska pozorišta, i u vremenu oskudice „kada prva postrada kultura i kada velika profesionalna pozorišta igraju lake, skoro estradne komade - i tada, bez kompleksa, sa velikim entuzijazmom i ljubavlju, postavljaju na scenu velika djela“.

„Tada pozorišni amateri postaju čuvari teatra i njegova nepresušna baza – izvorište talenata, a pozorišna igra postaje i više od života. To je ono što kod amatera posebno treba cijeniti i voljeti. To je ono što ovaj festival čini jedinstvenim!“, poručio je prvi čovjek Umjetničkog savjeta manifestacije.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja