Predstava 64 festival festivala.jpg

Trebinje će od petka, 21. jula, biti domaćin 66. Festivala festivala, na kojem će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

Takmičarski dio programa otvara komad 'Dragi umetnici', po tekstu Leonida Zorina, u režiji Maje Đorđevske, Teatra Čekori iz Skoplja.

Do četvrtka, 27. jula, na sceni Kulturnog centra biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Županje, Bijelog polja, Travnika, Beograda, Petrovca na Mlavi i Trebinja.

Sve predstave se igraju u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, od 20 časova i 30 minuta, a ulaz je slobodan

U subotu, 22. jula, na programu je predstava 'Pljusak', po tekstu Petra Pecije Petrovića, a u izvođenju Kazališta 'Mika Živković' Retkovci i Gradskog amaterskog kazališta iz Županje, Republika Hrvatska.

Glumci iz Centra za kulturu 'Vojislav Bulatović Strunjo' iz Bijelog polja, ljubiteljima pozorišta predstaviće se u nedjelju, 23. jula, komadom 'Kokoška', u režiji Moamera Kasumovića.

Hrvatsko amatersko kazalište Travnik izvešće predstavu 'Oblaci' u ponedjeljak, 24. jula, u režiji Anta Bilića, a dan kasnije nastupa Studio glume Teatar 011 Beograd sa predstavom 'Večernja ruža', u dramatizaciji i režiji Nataše Radonjić.

Takmičarski program u srijedu, 26. jula, nastavlja se ostvarenjem 'Putujuće pozorište Šopalović' Ljubomira Simovića, u izvođenju Pozorišta Dragoljub Milosavljević Gula iz Petrovca na Mlavi.

Posljednjeg dana manifestacije, u četvrtak, 27. jula, ansambl Gradskog pozorišta Trebinje izvešće komad 'Pomračenje', po tekstu Paola Đenovezea, a u adaptaciji i režiji Miloša Lučića.

festival 2023 plakat-min.jpg

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u četvrtak, 27. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“, od 23.00 časa.

Žiri Festivala festivala, u sastavu: Egon Savin, reditelj, profesor Ljubo Božović, dramski umjetnik i Božidar Zečević, dramaturg i reditelj najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala 'Zlatne maske', a voditelj razgovora o festivalskim predstavama, koji će biti organizovani svake večeri na platou Kulturnog centra, biće reditelj Aleksandar Volić.

Prema propozicijama Festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, Ratomir Mijanović, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić. Žiri publike će birati i najboljeg protagonistu večeri.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj Grad Trebinje.