Narodna skupstina rs.jpg

Ako je suditi po raspravi koja je vođena u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prijedlogu zakona kojim se planira kriminalizacija klevete, vladajuću većinu, najprostije rečeno, „boli uvo“ za mišljenje medijske zajednice, većine pravnih stručnjaka, građana, domaće i strane javnosti.

Iako su nakon same najave donošenja spornog zakona organizovane javne rasprave u više gradova širom Srpske, na kojima je većina učesnika takođe iznosila najoštrije primjedbe na namjeru da se kleveta proglasi krivičnim djelom, ni to nije pretjerano uzbudilo predlagače zakona.

Kao ni protest novinara, građana, aktivista i predstavnika NVO, koji je uoči zasjedanja Narodne skupštine održan u Banjaluci.

Komunikolog Mladen Bubonjić za Srpskainfo kaže da nije iznenađen time što se vlasti u Republici Srpskoj apsolutno ne obaziru na apele onih koje predloženo zakonsko rješenje najviše pogađa, kao ni to što će nakon usvajanja navedenog zakona, prema brojnim ocjenama, biti ugrožena sloboda govora i mišljenja u Srpskoj.

– Još ranije je bilo jasno da će ono što je naumila ova vlast izvršiti do kraja. Nikakvi protesti, protivljenja, nikakvi apeli od predstavnika domaće stručne javnosti, medija, aktivista, pravnih stručnjaka, civilnog sektora, opozicije, međunarodne zajednice, njih se apsolutno ne tiču. S druge strane, ako uzmemo u obzir da je vlast već usvojila dva, uslovno rečeno, ekstremna i izazovna zakona, a to su zakoni o Ustavnom sudu BiH i visokom predstavniku, koji mogu izazvati mnogo ozbiljnije posljedice na međunarodnom planu, bilo je očekivano da će usvojiti i ovaj zakon. Kad su usvojili navedena dva zakona i nisu se obazirali na upozorenja, za njih su medijska prava i sloboda izražavanja kao list vjetra na papiru – kaže Bubonjić.

On, između ostalog, dodaje da je iluzorno očekivati i da će aktuelna vlast na izborima biti kažnjena za poteze koji su izazvali nezadovoljstvo velikog broja građana.

– Naši građani, prije svega, nemaju političku i demokratsku zrelost da bi shvatili suštinu i svu težinu slobode izražavanja i govora i u kom pravcu sve ovo može da vodi. Njih ne dotiču ni mnogo ozbiljnije stvari koje su se provukle kroz zakonsku regulativu, kao ni ono što svakodnevno radi izvršna vlast. Vlast ima svoju glasačku bazu koja je veća od opozicione, a opozicija ne radi dovoljno na animiranju neopredijeljenih. Vlast je, takođe, godinama uspješno demotivisala tzv. političku baru u kojoj postoji osjećaj da je nemoguće bilo šta promijeniti. Zbog toga vlast radi šta hoće, bez straha od kazne na izborima – smatra Bubonjić.

GLUVI TELEFONI

Bez obzira na brojne primjedbe predloženog zakona kojim se u Srpskoj kriminalizuje kleveta, ministar pravde Miloš Bukejlović po završetku skupštinske rasprave pozvao je poslanike da podrže zakon.

Bukejlović je raspravu o zakonu nazvao „konstruktivnom i kreativnom“, te da je, prema njegovim riječima, donošenje navedenog Prijedloga zakona prošlo sveobuhvatnu proceduru od nacrta zakona, javnih rasprava i prihvatanja konstruktivnih prijedloga.