sest godina hercegovacke kuce2.jpg

Hercegovačka kuća danas je obilježila šest godina postojanja i uspješnog rada, a pored prodajnih objekata u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu, uskoro se otvara i Hercegovačka kuća u Beogradu.

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina kaže da je Hercegovačka kuća postala svojevsrtan brend Trebinja, Hercegovine, ali i cijele Republike Srpske.

„Potvrda uspješnog rada nam je bila i nagrada za najbolju priču održivog turizma, koju smo dobili na sajmu u Berlinu. U protekloj godini smo radili na tome da se objekat Hercegovačke kuće otvori i u Beogradu, sada su se stekli uslovi za to, dobili smo prostor i opremili ga, još je preostalo da nadležne institucije Republike Srbije izdaju odobrenja za uvoz proizvoda i nadamo se da će to biti riješeno uskoro. Ono što je jako važno, jeste to da će Hercegovačka kuća biti prva na prostoru Evrope koja je proizvode malih poljoprivrednih proizvođača izvezla na teritoriju neke druge države“, rekao je Dutina.

On je podsjetio da danas imaju ugovore sa preko 130 kooperanata i preko 1.000 artikala na policama tri Hercegovačke kuće.

„Godišnji promet se kreće između 600.000 i 700.000 KM, svake godine ispunimo plan koji smo zacrtali za tu godinu, a od osnivanja do sada je otkupljeno i plasirano na tržište prozvoda u vrijednosti od oko 2,5 miliona maraka. Takođe, uključeni smo u projekte sa institucijama i lokalnim zajednicama u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Sa srpskom opštinom Kistanje pravimo saradnju o pokretanju novog, njihovog brenda a imamo ponudu da u tom kraju otvorimo Hercegovačku kuću o čemu ćemo još razmisliti“, naveo je Veselin Dutina.

sest godina hercegovacke kuce1.jpg

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković ističe da su Gradska uprava i svi građani ponosni na projekat Hercegovačke kuće, prije svega jer je omogućeno poljoprivrednim proizvođačima da povećaju svoje prihode, da budu vidljiviji na tržištu i da povećaju obim proizvodnje.

„Kada govorimo o podršci poljoprivredi, to su prvenstveno programi podrške koji idu kroz Agrarni fond Grada Trebinja, sredstvima iz budžeta grada. Agrarni fond je kroz svoje programe opravdao očekivanja i u narednom periodu ćemo podržavati sve njihove zdrave projekte i inicijative. Ono što nam posebno imponuje, jeste to da se najrazvijenije turističke destinacije regiona interesuju za projekat Hercegovačke kuće, a mi sa zadovoljstvom kao neki 'mentori' prenosimo svoje znanje i sigurno da će ovakve priče zaživjeti širom Evrope“, rekao je Bošković.

Obilježavanju šestog rođendana Hercegovačke kuće prisustvovali su proizvođači i gosti iz privrednog i političkog života Trebinja.