18 likovna kolonija lastva trebinje.jpg

Međunarodna umjetnička kolonija "Lastva-Trebinje", skup akademskih likovnih umjetnika, ove godine puni punoljetstvo. Već 18 godina ova tradicionalna manifestacija okuplja eminentne učesnike širom Balkanskog poluostrva, a tako je i ove godine.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuju umjetnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Bugarske među kojima su i profesori univerziteta, istoričari umjestosti, dekani akademija.

Osnivač i rukovodilac Kolonije akademski slikar docent Radmila Lizdek rekla je da je velika stvar sam opstanak ovog događaja, koji već 18 godina predstavlja važnu kulturnu manifestaciju, koja je uspjela da se izdvoji i po kojoj je Trebinje postalo prepoznatljivo širom regiona, ali i Evrope.

"Na ovogodišnjoj koloniji došlo je 16 autora među kojima su dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu prof. dr Radoš Antonijević, dekan Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu prof. dr Goran Čpajak, urednik u redakciji za kulturu na Radio televiziji Srbije /RTS/, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Danijela Purešević, docent Branko Milanović sa Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja", navela je Lizdek.

Ona je istakla da će u subotu, 21. jula, biti organizovana izložba djela nastalih na koloniji.

"Zahvalila bih se svim ljudi kojima je stalo do kulture i koji su svojim prisustvom na dosadašnjim izložbama doprinijeli da ova kolonija traje već 18 godina. Hvala Gradu Trebinju, Elektroprivredi Republike Srpske, Gradu sunca, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu spoljnih poslova Srbije", navela je Lizdek.

Sa sofijskog univerziteta u Bugarskoj u Trebinje je stigao prof. dr Simeon Panajotov.

"Ovo mi je treći put da dolazim na koloniju u Trebinju. Veoma mi se sviđa i rado sam se odazvao pozivu. Trebinje mi daje ispiraciju da stvaram nova djela od papira", rekao je Panajotov.

Dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu prof. dr Radoš Antonijević istakao je da je po prvi put na koloniji u Trebinju.

"U dosadašnjem umjetničkom radu, dominira moje interesovanje za skulpturu. U Trebinju sam se prepustio druženju sa kolegama i razmjeni iskustava i da pod tim uticajima stvaram jedan eksperiment, koji ćemo vidjeti na izložbi", kazao je Antonijević.

rados antonijevic.jpg

Na likovnoj koloniji "Lastva-Trebinje" po prvi put učestvuje urednik u redakciji za kulturu na RTS, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Danijela Purešević.

"Veliki broj umjetnika koje poznajem već je boravilo na ovoj koloniji i od njih sam čula samo najljepše preporuke. Veoma je dobar, precizan odabir umjetnika, gdje nema improvizacije", navela je Purušević.

Ona je dodala da se kroz ovu koloniju formira kolekcija djela savremenih umjetnika, koji mogu da budu baza za osnivanje jednog muzeja.

Umjetnici borave i stvaraju u „Gradu sunca” do 23. jula.