Laketa.webp

U policijskoj akciji "Oganj", koju sprovode pripadnici Policijske uprave Trebinje, dokumentovani su izvještaji za paljevinu sedam automobila i postavljanje eksplozivne naprave na području Trebinja, protiv tri lica, od kojih je jedno već uhapšeno, a dvojica su u bjekstvu, rečeno je na polugodišnjoj pres-konferenciji Policijske uprave Trebinje.


Načelnik ove uprave Siniša Laketa nije želio da otkrije detalje istrage koja se još vodi, osim da je jedan već uhapšen, a druga dvojica su u bjekstvu, te da je jedan od trojice osumnjičen da je zapalio vozila, a druga dvojica da su ga angažovala za paljevine.

"Dokumentovani su izvještaji protiv tri lica, ali ne možemo razdvajati ko je za šta osumnjičen i da li je u pritvoru onaj ko je neposredni izvršilac paljevine, jer u cilju istrage ne možemo davati detalje", kazao je Laketa.

Iako je nejasno da li su dvojica koji su angažovali palioca i pravi nalogodavci, ili su oni samo posrednici, jer se žrtve paljevina na prvi pogled ne mogu dovesti u vezu jedni sa drugima, Laketa tvrdi da imaju dokaze o njihovim djelima i da će javnost o lociranju i hapšenju lica za kojima se traga biti blagovremeno informisana.

"U konkretnim slučajevima i do sada prikupljenim, nepobitnim materijalnim dokazima, radi se o pritvorskom predmetu gdje je jedno lice u pritvoru, utvrđeno je da su dva lica dogovarala, identifikovala žrtve, a jedno lice je palilo vozila", ponovio je Laketa.

On je kao jedan od najbitnijih rezultata Uprave u prvih pola godine, osim rasvjetljavanja paljevina, istakao i četiri krivična djela i 54 prekršaja kod zloupotreba opojnih droga, sa oduzetih 26 kilograma marihuane, gram i po kokaina, određene količine amfetamina i drugih opojnih droga, kao i mobilnih telefona i raznih drugih stvari koje se koriste kod izvršenja ovih krivičnih djela.

Izdvojio je i hapšenje u Trebinju lica koje je u Srbiji ubilo čovjeka, a koji je potom predat srpskim kolegama, te operativne akcije "Kalibar", "Rent a car", kao i "Lovćen", u kome je na području Crne Gore izvršena milionska prevara banke.

Laketa i njegove kolege, načelnik Sektora policije Miodrag Janković i načelnik Odjeljenja krim policije Velibor Vukoje, složili su se da je u proteklih šest mjeseci evidentiran blagi porast krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, ali su to, kako kažu, rezultati povećane aktivnosti same policije u Hercegovini, gdje najavljuju i još više rada, naročito oko ugostiteljskih objekata, s obzirom na turističku sezonu i veći priliv ljudi posebno u Trebinju