hercegovacka-kuca-trebinje-prodaja-7.jpg

Iz trebinjskog Agrarnog fonda kažu da su navikli na iznošenje neistina i insinuacija od strane narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, koji na sebi svojstven način tumači rekla-kazala informacije i plasira ih u javnost bez da ih prethodno provjeri, u šta se javnost u više navrata i uvjerila.

Ova puta, kažu u Agrarnom fondu, Vukanović je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske iznio čitav niz spekulativnih tvrdnji, dovodeći tako javnost u zabludu, a sve sa ciljem da omalovaži projekte koje sprovodi ova javna ustanova.

Odgovarajući na Vukanovićeve navode, u Agrarnom fondu kažu da sistem navodnjavanja u potpunosti funkcioniše i da korisnici koji imaju izlivna mjesta i postavljene satove imaju uredno snabdijevanje tehničkom vodom.

„Radovi se trenutno izvode na Zubačkom platou, gdje je u toku izgradnja sekundarne i tercijarne mreže i postavljanje satova u šahtove. U potpunosti su završena 182 priključka, a trenutno se radovi izvode u selu Grab gdje su podnijeti zahtjevi za oko 50 priključaka“, kažu u Agrarnom fondu.

Navode i da je na početku realizacije ovog projekta bilo svega stotinjak zahtjeva, a danas ih je više od 230, od kojih je završeno oko 80 odsto.

Komentarišući Vukanovićeve tvrdnje o otvaranju Hercegovačke kuće u Beogradu, u Agrarnom fondu kažu da je istina da su pomjerili njeno otvaranje ali isključivo zbog veoma složenih procedura oko uvoza prehrambenih proizvoda u Srbiju.

„U pitanju su neophodna dokumenta zdravstvene ispravnosti hrane koje je potrebno dobiti od strane četiri republička inspektorata, dva ministarstva i Carina Srbije. Agrarni fond Trebinje je prva i jedina javna ustanova koja je pokrenula izvoz proizvoda malih proizvođača na tržište neke druge države“, navode u Agrarnom fondu.

Kažu i da je Grad Beograd, ali i lično zalaganje predsjednika Aleksandra Vučića, omogućilo Agrarnom fondu da po veoma povoljnoj cijeni zakupi poslovni prostor u beogradskoj opštini Vračar.

„Prostor je bilo potrebno u potpunosti renovirati i privesti namjeni i opremiti ih, što je i učinjeno. Novac kojim je to plaćeno je obezbijeđen od sredstava Agrarnog fonda i sve procedure koje je bilo potrebno ispoštovati su ispoštovane, za šta postoje dokazi kao i šta je sve finansirano i koliko sredstava je potrošeno“, naveli su oni.

U Agrarnom fondu navode da im je žao što se Vukanović nije odazvao njihovom pozivu da posjeti Agrarni fond i razgovara o svim eventualnim nedoumicama, već je nastavio da iznosi neprovjerene informacije koje nemaju nikakve veze sa istinom, a sve zarad sitnih političkih poena.

„Bez obzira na Vukanovićeve tvrde, kooperanti Agrarnog fonda, a to su mali poljoprivredni proizvođači, najbolje znaju koliko im je formiranje Hercegovačke kuće olakšalo plasman proizvoda i tako omogućilo kontinuiranu zaradu“, zaključili su iz Agrarnog fonda.