stop-policija-1.jpg

Policijska uprava Trebinje je od 14. do 16. jula 2023. godine, realizovala regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na otkrivanje i evidentiranje vozača koji upravljaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova na putevima u Hercegovini.

Ukupno su izvršena 143 alkotestiranja vozača, od kojih je 37 vozača sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Takođe, jedan vozač u Nevesinju je bio pozitivan na testu za upravljanje pod dejstvom opojnih droga.

Najviše vozača je sankcionisano u Trebinju - 12. U Bileći je sankcinisano devet vozača, u Nevesinju sedam, u Ljubinju i Gacku po četiri i u Berkovićima jedan.

Od 37 vozača jedan vozač je vozač-početnik kod koga je utvrđena količina akolhola u krvi iznosila od 0,01 do 0,30 g/kg. Kod 21 vozača utvrđena količina alkohola u krvi je iznosila od 0,31 do 0,80 g/kg, kod 11 vozača utvrđena količina alkohola u krvi je iznosila od 0,81 do 1,50 g/kg i kod četiri vozača utvrđena količina alkohola u krvi je iznosila preko 1,50 g/kg.

Policijski službenici Policijske uprave Trebinje će i u narednom periodu da sprovode pojačane kontrole učesnika u saobraćaju s obzirom da je u ljetnim mjesecima dosta veća frekvencija saobraćaja na putnoj mreži koju pokriva Policijska uprava Trebinje.

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve učesnike u saobraćaju da ukoliko kreću na put, kreću rano ujutru dok se još nisu stvorile gužve na putevima, takođe da

prilikom upravljanja vozilom ne koriste alkohol, opojna sredstva ili psihoaktivne lijekove.

Održavanje povoljnog stanja bezbjednosti u saobraćaju je zajednička odgovornost zbog toga je neophodno da svi učesnici u saobraćaju poštuju saobraćajne propise i saobraćajnu kulturu.