Lukac stanivukovic.jpg

Drugostepenom presudom Okružni sud u Banjaluci osudio je Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog nanošenja tjelesnih povreda Drašku Stanivukoviću, bivšem narodnu poslaniku, a sadašnjem gradonačelniku Banjaluke.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka te naveli da je ova presuda donesena nakon žalbe Tužilaštva na prvostepenu presudu, u kojoj je Lukač osuđen na novčanu kaznu.

"Presudom Osnovnog suda u Banjaluci od 17. marta ove godine, optuženi Dragan Lukač, proglašen je krivim zbog krivičnog djela tjelesna povreda, za koje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 300 KM, a oslobođen je optužbe da je učinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Na navedenu presudu Okružno javno tužilaštvo Banjaluka uložilo je žalbu koju je Okružni sud u Banjaluci uvažio", navode iz Tužilaštva.

Nakon toga je Okružni sud, kako navode, preinačio presudu Osnovnog suda u odluci o kazni, te je novčana kazna preinačena na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, dok je u ostalom dijelu potvrdio presudu Osnovnog suda u Banjaluci.

Podsjećamo, prema optužnici, banjalučko Okružno tužilaštvo teretilo je Lukača da je Stanivukovića napao 23. decembra 2019. godine oko 22 časa za vrijeme održavanja posebne sjednice parlamenta Srpske čiji tok su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

Lukač je tada vrijeđao Stanivukovića, nakon čega mu je opalio šamar, a prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Lukaču je prijetila kazna do maksimalno dvije godine zatvora. Inače, banjalučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu, dok je u martu ove godine Lukača osudio na novčanu kaznu od 300 maraka