Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Visoke temperature uzrok povećanog broja pacijenata u trebinjskoj Hitnoj pomoći

Hitna trebinje.jpg

U Službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje, ovih dana, povećan je broj pacijenata sa simptomima koji mogu da se dovedu u vezu sa visokim temperaturama vazduha i dužim boravkom na suncu.

Prema riječima Marka Paovice, ljekara Hitne medicinske pomoći Trebinje za Radio Trebinje, javljaju se pacijenti koji su u stanju iscrpljenosti, imaju povišenu tjelesnu temperaturu i gastro tegobe.

„U svakom slučaju, povećan broj pacijenata u našoj službi u korelaciji je sa visokim temperaturama vazduha, samo mi imamo i povećan broj pacijenata sa gastro tegobama, povraćanje i proliv, ti simptomi se nekada mogu preklopiti. Širok je spektar simptoma koji mogu da ukazuju na to da smo previše boravili na suncu, poput vrtoglavice, nestabilnosti, povišene tjelesne temperature. Ukoliko pacijenti imaju bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi da se jave ljekaru“, kaže doktor Paovica.

Preporučuje građanima da ne izlaze napolje od 10 do 16 časova, kada je sunce najjače.

„Ukoliko baš moraju da izađu trebalo bi da se zaštite, nose laganu odjeću od prirodnih materijala, šešire i kape, te da unose dosta tečnosti“, navodi doktor.

Hronični bolesnici bi trebalo posebno da vode računa o zdravlju u ovom periodu.

„Posebno treba da se čuvaju ovi bolesnici, da kontrolišu krvni pritisak, jer se zna da on opada u ovim ljetnim danima. Stariji i djeca su veoma podložni brzom gubitku tečnosti tako da oni moraju da se posebno čuvaju“, kaže Paovica.

Savjetuje da mlađe i zdrave osobe, u ovom periodu, povećaju unos soli.

„Znojenjem gubimo i veliku količinu soli tako da je važno povećati unos soli i nekih izotoničnih sokova“, kaže doktor Paovica, navodeći da je neophodno imati i izbalansiranu ishranu.

Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića.

Prostorije u kojima se boravi redovno bi trebalo provjetravati, a ukoliko se koriste klima uređaji, temperature, u odnosu na spoljašnju sredinu, ne bi trebalo da se znatno razlikuju.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja