gordan miseljic.jpg

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" za nešto više od šest mjeseci proizvelo je 720 gigavat-časova električne energije od 1.280 predviđenih za ovu godinu, što je iznad plana, a ostvareno je i više od 60 odsto predviđenog finansijskog rezultata, izjavio je Srni direktor "Hidroelektrana" Gordan Mišeljić.

Mišeljić je rekao da odavno nije bila bolja hidrološka godina, s obzirom na to da je raspored padavina u 2023. idealno posložen, pa je u julu izuzetno visoka kota akumulacije Bilećkog jezera i postoje velike zalihe vode.

"Iznad smo jakog plana koji smo napravili za ovu godinu, imamo oko šest i po metara veću kotu akumulacije Bileća, do sada smo proizveli 720 gigavat-časova električne energije od 1.280 predviđenih i imamo sasvim dovoljno vode da održimo ovaj kontinuitet proizvodnje, samim tim i stabilnost kompletnog energetskog sektora Republike Srpske", ukazao je Mišeljić.

On je naveo da će se u preduzeću potruditi da se što racionalnije potroše zalihe vode, te samim tim naprave veliki benefit za preduzeće, ali i "Elektroprivredu Republike Srpske".

Mišeljić je napomenuo da su "Hidroelektrane na Trebišnjici" spremne da reaguju i nadoknade nedostatak električne energije, mimo planova, ukoliko se nešto nepredviđeno dogodi u preostala četiri zavisna preduzeća "Elektroprivrede Republike Srpske".

On je rekao da su, kada je riječ o finansijskom dijelu predviđenom za ovu godinu, za period od nešto više od šest mjeseci ostvarili preko 60 odsto.

"Računamo da ćemo u finansijskom dijelu završiti veoma pozitivno, a pretpostavljam da ćemo, ukoliko se nastavi ovaj trend, moći da ostvarimo jak plan za 2023. godinu", naglasio je Mišeljić.

On je podsjetio da je prošla godina bila teška zbog neravnomjernosti padavina, te da je 2023. mnogo pozitivnija.

"Nakon više od šest mjeseci ove godine postoje dovoljne količine vode u Bilećkom jezeru da možemo u kontinuitetu maksimalno da radimo do kraja godine, a samim tim je pretpostavka da ćemo napraviti dobru proizvodnju električne energije i dobar finansijski plan", naglasio je Mišeljić.

On je najavio da će početkom septembra početi remont Hidroelektrane "Trebinje jedan", kao i Hidroelektrane "Trebinje dva", ali i Hidroelektrane "Plat" u Hrvatskoj, te dodao da će troškovi za te namjene biti minimalni jer će sve raditi zaposleni "Hidroelektrana na Trebišnjici".

Mišeljić je ukazao da taj trošak podrazumijeva nabavku repromaterijala, napominjući da je to u odnosu na prihodovnu stranu zanemariva stavka.

"Remont je standardan, imaćemo nekoliko dana, do desetak dana najviše, bezvodnog stanja dovodnog tunela za Hidroelektranu `Plat`, koje će uticati na vodosnabdijevanje Dubrovnika, ali i na energetski bilans, ali je to planirano. Izvršićemo sanaciju ulazne rešetke za hidroelektranu u Dubrovniku i vjerovatno ćemo par dana isprazniti akumulaciju Trebinje, tako da ćemo to uraditi nakon petnaestak godina", rekao je Mišeljić.