dan trebinjske brigade 202312.jpg

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je pomen u crkvi Svetog kneza Lazara za poginule borce Trebinjske brigade, dok su se brojne delegacije polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine podsjetili na trideset i prvu godišnjicu od formiranja ove brigade Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Cvijeće su položile delegacije Grada Trebinja i Boračke organizacije na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i predsjednikom BORS-a Perom Vukovićem, ratnih jedinica, SUBNOR-a, političkih partija te brojni pojedinci.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Pero Vuković rekao je da je Trebinjska brigada sačuvala vojničku čast i odbranila Trebinje od daleko jačeg neprijatelja.

"Naša braća i drugovi su prije 31 godinu krvlju zalili temelje Republike Srpske, braneći dominantnu kotu Vlaštica. Imena poginulih boraca moramo da nosimo u svojim srcima, jer da nije bilo njih ne znam da li bismo danas stajali ovdje", naveo je Vuković.

dan trebinjske brigade 20235.jpg

On je kazao da je najvažniji prioritet novoizabranog rukovodstva gradske Boračke organizacije da se zaposle nezaposlena djeca poginulih boraca u saradnji sa Gradskom upravom i privrednim subjektima.

"Imamo razumijevanja za državni i ekonomski trenutak u kome se nalazi Republika Srpska i za vrijeme u kome živimo, ali imamo moralnu, ljudsku i bratsku obavezu da pitanje nezaposlene djece palih boraca već jednom riješimo. I druga boračka pitanja su važna i njih ćemo u kontinuitetu rješavati. Za godinu dana, na istom mjestu, podnijećemo izvještaj šta smo uradili", naveo je Vuković.

Načelnik Štaba Trebinjske brigade Slavko Žarković rekao je da zahvaljujući borcima ove brigade, daleko jači neprijatelj nije uspio da dođe na linije ucrtane u svojim mapama, podsjećajući na borbe za odbranu Golubovog kamena, Bobana, Vlaštice i južnog oboda Popovog polja, odnosno duž cijele linije od Strujića do Jablan dola.

dan trebinjske brigade 20234.jpg

"Trebinjska brigada je kroz svoj ratni put napravila neizbrisiv trag u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, uspješno izvršivši sve postavljene ratne zadatke, dejstvujući na širokom podrčju koji je pri kraju rata bio dug i do 100 kilometara. Pritom je bila pouzdan oslonac komandi Hercegovačkog korpusa, sačuvala je stanovništvo  i njegova ognjišta i dala veliki doprinos odbrani našeg područja, časno noseći svoju zastavu iz borbe u borbu", naveo je Žarković.

On je kazao da je Trebinjska brigada uživala povjerenje svog naroda, ali i strahopoštovanje kod neprijatelja, a da je iz rata izašla čistog obraza, očuvanog jedinstva i sloge, ispisujući jednu od najsvijetlijih stranica u istoriji Trebinja i Hercegovine.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da su borci Trebinjske brigade stali na prve borbene linije i životima bespoštedno branili svoje porodice, grad i vjekovna ognjišta, ali i čast svojih predaka. 

dan trebinjske brigade 20232.jpg

"Zbog više od 260 najhrabrijih koji su položili svoj život za otadžbinu, u miru imamo obavezu da čuvamo Republiku Srpsku – svetinju za sve nas, u koju, ne da se ne smije dirati, nego se u nju ne smije ni prstom upirati. Ona je za nas smisao slobode i bitisanja na ovim prostorima, stvorena u najteža i veoma izazovna vremena", naveo je Ćurić.

On je kazao da su potrebni jedinstvo i sloga, a da podjele, posebno političke prirode, nikome ne  mogu da donesu bilo šta dobro.

"Ne smijemo da dozvolimo da nas bilo ko dijeli na naše i njihove, da nas svađaju. To je lekcija iz istorije koju ne treba da ponavljamo, jer su je naši preci i te kako dobro osjetili na svojim plećima", kazao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Trebinjci nikada, pa ni devedesetih godina, nisu željeli rat, već su bili prisiljeni da brane svoj grad i narod.

"Ponovo kažem – mir i samo mir, dobrosusjedski i partnerski odnosi, spremni da svakome dobronamjernom čovjeku pružimo ruku, ali i sada i za vijekove odlučni da pamtimo i pokoljenja podsjećamo na našu prošlost, znamenitu istoriju i kulturu, pomažući im tako da izgrade nacionalni i lični identitet.

dan trebinjske brigade 202311.jpg

Vladika Dimitrije rekao je da su plod žrtve pripadnika Trebinjske brigade mir i sloboda, ali da se od ljudi, uglavnom, u miru ne zahtijeva da daju život, ali da se zahtijeva da daju žrtvu.

"I u miru kome živimo sve je zasnovano na žrtvenoj ljubavi, izvan čega nema ništa vrijedno. Sveštenik ili episkop ako se ne žrtvuje, niko neće čuti za propovijed Hristovu. Isto tako, ako se učitelj ili profesor ne žrtvuje za djecu - neće ih ništa naučiti, a ako se roditelji svim svojim životom ne daju da vaspitaju svoju djecu kao mladice, da ih odgajaju da izrastu pravo i da daju dobar rod - oni neće ništa uraditi", poručio je vladika Dimitrije.

dan trebinjske brigade 20231.jpg

Polaganju cvijeća na centralnom spomen-obilježje prethodio je defile boraca gradskim ulica, koji su nosili ratne zastave.

Na današnji dan prije 30 godina hrabri trebinjski borci uspješno su "slomili" neprijateljsku ofanzivu čime je Trebinje odbranjeno od napada hrvatske vojske. Ovaj dan se poslije uzeo kao dan formiranja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Kroz Trebinjsku brigadu prošlo je oko 6.000 boraca. Za Republiku Srpsku je život dalo više od 260 pripadnika brigade, čija su imena upisana na Spomenik braniocima Trebinja i u Spomen-sobi. Brigada je za svoj ratni put odlikovana Ordenom Petra Mrkonjićima, a veliki broj njenih pripadnika i drugim odlikovanjima i medaljama.

dan trebinjske brigade 202313.jpg

dan trebinjske brigade 202310.jpg

dan trebinjske brigade 20239.jpg

dan trebinjske brigade 20236.jpg

dan trebinjske brigade 20238.jpg

dan trebinjske brigade 20237.jpg

dan trebinjske brigade 20233.jpg