tajip erdogan.jpg

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (AKP) i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) da se zločin u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, javlja BIRN.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom.

Kako prenosi ovaj medij, opoziciona CHP stranka je, takođe, predložila da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid, međutim, prijedlog je odbila vladajuća koalicija koja ima većinu u parlamentu.

"Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili ovaj prijedlog zakona. Ovo je skandal", rekao je za BIRN Omer Faruk Gergerlioglu, visoki turski aktivista za ljudska prava i poslanik iz prokurdske Stranke zelene ljevice.

Odbijanje je izazvalo žustru raspravu u Velikoj skupštini Turske.

Gergerlioglu je rekao da je poslanike AKP-a i MHP-a pitao za razloge njihove odluke, ali da su mu poslanici AKP-a kratko uzvratili: "Ne tiče te se".

“Nisu znali šta učiniti i šta reći. Vjerujem da su i oni bili nezadovoljni onim što su učinili", dodao je Gergerlioglu.

Gergerlioglu je rekao da vjeruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća alijansa odbacila prijedlog zakona.

"Prvo, oni ne žele ulaziti u raspravu o genocidu jer ne žele pogoršati odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj prijedlog zakona jer ga je glavna opoziciona stranka CHP donijela u parlament. Treće, boje se njegovih efekata zbog rasprave o armenskom genocidu", rekao je Gergerlioglu.