Milorad dodik.webp

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nakon sastanka sa Johan Satlerom, šefom Delegacije EU i Angelinom Ajhorst, direktom za EU u Službi za vanjske poslove rekao je da očekuje od EU da pokažu dobru volju, a ne samo da postavljaju uslove.

Nakon tog sastanka Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je da u EU postoje različiti procesi koji idu za tim da neke zemlje kao što je Ukrajina prime u EU te da je ovo zgodna prilika da se EU ispostavi zahtjev za članstvo u EU.

"Dogovorili smo se da u ponedjeljak tri stare dostave svoje prijedloge kako će deeskalirati", rekao je Dodik dodajući da niko teritorijalni integritet BiH niko ne osporava ali da je suverenitet ugrožen i da se čeka samo šta će stranci uraditi.

Takođe, nakon sastanka Dodik je rekao da je pristup Republike Srpske podrazumijeva da se potvrdi ustavno uređenje BiH koji podrazumijeva dva entiteta i tri naroda i da suverenitet treba vratiti institucijama.

"EU želi da ojača evropski put, a mi želimo da budemo primljeni u EU i ne bi trebali da propusti priliku kada EU odluči da nekoliko zemalja primi u EU", rekao je Dodik.

On je rekao da je predloženo da deeskalacija podrazumijeva da se popuni Savjet ministara i da to nije za raspravu i da je pitanje izbora ministra finansija i trezora riješeno.

"U ovom trenutku to bi moglo da dovede dok krize Savjeta ministara ako se ne riješi brzo", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je predloženo da se svih 14 prioireta stavi na dnevni red, a ako to ne može da tri važne stvari ali da idu u paketu i zakon o Ustavnom sudu.

"Ako nema rješenja za sudije ustavnog suda onda nema ni drugih rješenja. Bili smo konstruktivni", rekao je Dodik dodajući da ako postoji neki ubrzani put, zašto to ne bi moglo i za BiH.

Dodik je na sastanku rekao da Republika Srpska nije težila eskalaciji problema te da se radi o čistom političkom procesu, a da sa druge strane ima onih koji kažu da će biti rata.

"Neće biti rata. To neće promjeniti naše odluke. Naše mjere su uvijek mjere reakcije, a ne akcije, kao što je bila ova priča oko Ustavnog suda", rekao je Dodik zahtijevajući da Ustavni sud BiH poništi svoju odluku i da će zakon koji je usvojen u RS staviti van snage.