curic heroji.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić upriličio je prijem za Boška Milenkovića i Bojana Todorovića, koji su u nedjelju spasili petogodišnjeg dječaka iz našeg grada, koji bez svijesti pluzao na vodi bazena u Bregovima.

Ćurić je rekao da je ovo izuzetno hrabar podvig zahvaljujući kome je spasen život našeg malog sugrađanina.

„Želim da im se zahvalim u ime Grada i svoje lično ime. Učinili su veliku stvar i podvig vrijedan divljenja“, naveo je Ćurić.

Ćurić je kazao i da su na bazenu u Bregovima bila dva profesionalna spasioca iz Javne ustanove „Bazeni“, koji su se nalazi na potpuno drugoj strani bazena.

„U ovakvim događajima, najvažnije je da se brzo reaguje i Boško je bio najbliži, čuo vrisak dječakove majke i odmah ušao u vodu i izvukao ga na obalu i pitao kupače ima li neko ko zna da pruži prvu pomoć. Tu se zatim pojavio Bojan i počeo da masira srce, a Boško je davao vještačko disanje. Zahvaljujući njima dvojici – dječak je danas živ i oporavlja se“, naveo je Ćurić.

Boško Milenković kaže da se u tom trenutku sasvim slučajno našao na bazenu u Bregovima.

„Sa djecom sam bio na bazenu i odveo ih kući. Vratio sam se ponovo na bazen sa pola puta, jer je put ka mojoj kući bio privremeno zatvoren. Taman što sam sjeo da popijem piće u obližnjem kafiću na bazenu, čuo sam dječakovu majku kako doziva u pomoć. Odmah sam ušao u vodu, doplivao do dječaka koji je plutao na vodi. Već je cijeli bio pomodrio. Izvukao sam ga na obalu i pitao okupljene kupače da li neko zna da pruži prvu pomoć. Na svu sreću, tu je bio Bojan Todorović koji je u Trebinju na odmoru, a inače živi na Floridi u SAD“, naveo je Milenković.

On je kazao da je Bojan odmah počeo da masira srce, a nakon 30 masaža dao bi mu znak da da vještačko disanje.

„Nakon 90 masaža i trećeg vještačkog disanja, dječak je izbacio vodu iz sebe i počela je da mu se vraća boja“, naveo je Milenković.

Bojan Todorović kaže da je kao svršeni student Fakulteta za sport i vizičkog vaspitanja prošao obuku za davanje prve pomoći.

„Ovo mi je prvi put da sam pružio prvu pomoć u stvarnom životu, a da to nije bio primjer prakse. Bio sam potpuno smiren. Kada sam vidio dječaka pomislio sam da mu nećemo moći pomoći, ali nisam odustao od pružanja prve pomoći. Bio je modar, nije imao puls. Na sreću, poslije tri masaže i vještačka disanja – dječak je počeo da daje znakove života. U tom trenutku je već došla Služba hitne medicinske pomoći i preuzeli su dječaka. Poslije smo čuli da se i njima gubio i da su ga uspješno povratili“, naveo je Todorović.

Oni su se zahvalili Ćuriću na prijemu, navodeći da im je drago što ih je gradonačelnik odmah u ponedjeljak kontaktirao i zahvalio im se na hrabrom podvigu.