Nevesinjska puska.jpg

Iz Nevesinja su prije 148 godina otišle poruke koje su jednu moćnu imperiju toga vremena bacile na koljena, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na obilježavanju 148 godina od početka ustanaka u Hercegovini - Nevesinjske puške.

On je naveo da su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost ili državnost, a da Srbi iz Hercegovine, ustanici, nisu ostvarili svoj cilj.

"Imali su želju da se ujedine sa Srbijom i Crnom Gorom. Moćnici toga vremena nisu im dozvolili. Promijenio se okupator. Umjesto Otomanske imperije došla je Austrougarska, ali moramo znati da je Nevesinjska puška bila početak kraja Otomanske imperije i to poslije 500 i više godina vladavine. Naši preci iz Nevesinja poslali su Otomansku imperiju u prošlost", zaključio je Višković.

On je ovom prilikom pozvao je na srpsko jedinstvo i sabornost.

"Sabornost i zajedništvo nam je više nego potrebna u ovom momentu. Ovo su možda, a istorija će da kaže, nimalo lakša vremena nego što su bila prije 148 godina. Samo što je drugo pakovanje i drugi izvršioci, ali iste su namjere ostale. Zato pozivam našu braću iz Srbije i Crne Gore i gdje god živjeli da se ujedinimo. Možemo da imamo o nekim pitanjima različite stavove, ali po pitanju očuvanja naše slobode i identiteta moramo da budemo zajedno", poručio je Višković.

On je naglasio da se samo tako možemo osigurati da borba predaka ne bude uzaludna.

"Moramo da čuvamo naše jedinstvo i našu sabornost. Nema slobode za srpski narod, neće nam je niko drugi podariti, ako se sami za to ne izborimo. Ako ne zna šta je bilo u prošlosti teško da taj narod može da kreira i svoju budućnost", ukazao je Višković.

Dodao je da je zbog toga važno da je u Nevesinju danas i Srbija i Crna Gora i da zajedno obilježavaju ovaj datum.

"Pred nama je veliki jubilej, 150 godina od Nevesinjske puške. Ovdje nemamo predstavnike Vlade Crne Gore, nažalost, ali imamo načelnike opština, koji su takođe rekli da će u ime lokalnih zajednica učestvovati da povodom tih 150 godina bude poslata značajno veća poruka i da se ovdje okupi desetine hiljada ljudi", rekao je Višković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da se obilježavanjem 148 godina od Nevesinjske puške šalje jasna poruka da su Srbi jedan narod bez obzira što žive u različitim državama.

"Bez obzira što politički i administrativno živimo u različitim državama želimo da pošaljemo poruku da smo mi jedan narod, da imamo jedno ime, jedan jezik, da pišemo ćirilicom, da smo srpske pravoslavne vere i da ovde u svetosavskoj Hercegovini proslavljamo sve naše junake", rekao je Selaković u selu Klekovi kod Nevesinja na obilježavanju ovog događaja.

On je ukazao da su od 1804. do 1918, za 114 godina, Srbi na ovim prostorima podigli 14 ustanaka i buna, što jasno govori koliko je njihova želja za slobodnom bila velika, da njihovi potomci žive u slobodi i miru.

"I dan danas moramo da shvatimo da jedino u sebi imamo saveznike za ono što se borimo", poručio je Selaković.

Naglasio je da je očuvanje kulture sjećanja u dobu modernih tehnologija ključno za očuvanje identiteta srpskog naroda i da su to imali na umu prije tri godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada su se dogovorili da se zajednički obilježavaju istorijski datumi.

"Početak Nevesinjske puške jeste jedan od datuma koji se zajednički obilježavaju. Ovaj datum je od izuzetne važnosti, jer bez shvatanja značaja Hercegovačkog ustanka, a nakon toga i ustanka u Krajini, mi ne možemo da shvatimo značaj stvaranja i postojanja Republike Srpske", rekao je Selaković.

On je naglasio da su hercegovački ustanici poslije 400 godina turske vlasti podigli ustanak koji je zapalio ne samo BiH, već plamenom slobode i Srbiju i Crnu Goru.

Selaković je rekao da Srbi sa ove strane Orjena i Drine tada nisu uspjeli da ugledaju sunce slobode i ostvare san, a to je da se ujedine sa braćom u Srbiji i Crnoj Gori.

"Naša posvećenost negovanju kulture sećanja ima za cilj da sačuva i naš nacionalni identitet, da sačuva sjećanje na slavne pretke i njihovu borbu", ukazao je Selaković.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović podsjetio je da se već treću godinu zaredom Nevesinjska puška obilježava zajedno sa Vladom Srbije, a da su danas tu i predstavnici vlasti iz Crne Gore.

Avdalović je naglasio da je danas svakom Nevesinjcu puno srce jer su na ovaj dan otvoreni putevi Srbije i Crne Gore.

"Otvoreni su putevi i nama. Bez obzira što je došao drugi gospodar, situacija u Hercegovini je bila znatno bolja situacija. Nevesinjska puška je bila inspiracija u svim borbama, pa i u onoj borbi koja se desila prije 30 godina kada su svi Hercegovci stali u isti stroj, pod istu zastavu i borili se za Republiku Srpsku", poručio je Avdalović.