Dodik.jpg

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Ovaj zakon Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici održanoj 21. juna 2023. godine, i on podrazumijeva da prestaje obaveza da se odluke visokog predstavnika objavljuju u Službenom glasniku.

Pored toga, NSRS je tom prilikom usvojila i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Nedugo nakon toga, Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika poništio je oba ova zakona, međutim iz saopštenja iz Kabineta predsjednika Republike Srpske može se zaključiti da je Dodik potpisao samo ukaz o proglašenju zakona koji se odnosi na objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku.

Zanimljivo je da je Dodik potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske nedugo nakon što je Leon Diaz, šef pravnog odjela OHR uputio pismo članovima Upravnog odbora Službenog glasnika kojim traži da "preduzmu sve mjere kako bi u Službenom glasniku bile objavljenje odluke visokog predstavnika".