krim.jpg

Za one koji sanjaju o moru: Crimean Holidays poziva vas da svoje ljetne praznike provedete na plažama Azovskog mora. Prostrane plaže, čisto more i razvijena turistička infrastruktura neće vas ostaviti ravnodušnima. Najbjelje plaže na Krimu!

Tako ruske turističke agencije mame turiste da provedu odmor na Krimu, poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine. Iako su od početka rat u Ukrajini krimske željeznice i skladišta goriva nekoliko puta bili meta napada, lokalne vlasti tvrde kako nema razloga za zabrinutosti i strah.

Sniženja

Maja Lomidze, izvršni direktor Ruskog udruženja turoperatora, tvrdi kako će Krim ove godine biti među pet najboljih ruskih destinacija za odmor.

"Krim je jedina ruska regija koja u poređenju s prošlom godinom nije podigla cijene, nego ih snižava", izjavila je za The Washington Post  Lomidze, priznajući ipak da će turistički protok u 2023. biti oko 30 odsto manji nego lani.

Elena (55) učiteljica iz Moskve, rekla je da njena porodica planira posjetiti Krim ovo ljeto, kao i svake godine.

"Što se tiče mogućih problema s hranom, vodom i strujom, uopšte nisam zabrinuta. Ovdje sam dolazila i dok su bila druga, još gora vremena. Naravno da je ove godine opšta situacija uznemirujuća, ali vjerujem u razboritost, ljudskost i Boga", rekla je Elena.

Aljona, (52) voditelj kancelarije u kompaniji koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem nekretnina, takođe se ove godine planira uputiti na Krim na dvije sedmice sa svojom porodicom.

Odmor na poluostrvu je, kako kaže, napuni pozitivnom energijom do kraja godine.

"Nisam zabrinuta zbog bezbjednosnih pitanja. Uvjerena sam kako je Krim dobro zaštićen i da se tamo ne može ništa loše dogoditi. Shvatam da je u toku posebna vojna operacija i da dronovi napadaju razne gradove, čak i Moskvu, ali ne mislim da bi se nešto loše moglo dogoditi na Krimu. Sigurna sam da će sve biti u redu!", samouvjereno je kazala Aljona.

Mnogi Rusi su ipak odlučili otkazati svoje rezervacije smještaja na Krimu nakon nedavnih napada dronom.

Vlasti Ruske Federacije su odmah nakon početka sveobuhvatne opercije u Ukrajini obustavile sve letove za Krim, što znači da od tada putnici iz Rusije na poluostrvo mogu doći jedino automobilom ili vozom. Rute prema Krimu dodatno su se zakomplikovale 22. juna kada je Ukrajina projektilima gađala most Čongar.

Poznat kao "vrata Krima", Čongar je jedan od rijetkih mostova koji povezuju Krim s kopnom. Ruske željeznice povećale su broj vozova za Krim uoči ljetne sezone, ali prosječno putovanje do Krima i dalje traje dva do tri dana. Osim dugog putovanja, turiste zabrinjava i sve veća prisutnost vojske na poluostrvu. Od kraja 2022. ruska je vojska iskopala desetine kilometara rovova duž obale Krima i sagradila protutenkovske barijere zbog straha od potencijalne ukrajinske protivofanzive. Zbog toga su i mnoge plaže na Krimu zatvorene.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne odustaje od planova da ponovno zauzme Krim te ističe kako rat nije završen dok god Krim ostaje pod ruskom kontrolom.

Krim se nalazi između Crnog i Azovskog mora te ima važnu ulogu u snadbijevanju ruskih snaga na području južne Ukrajine.

Kolaps turizma

Brojke pokazuju da krimski iznajmljivači i ugostitelji ove godine ipak neće moći zadovoljno trljati ruke. Pojedini hoteli snizili su cijene i do 60 odsto, ali uprkos velikim popustima, popunjenost smještajnih kapaciteta je oko 40 do 50 odsto.

"Obično smo popunjeni od juna do septembra. Ove godine je rezervisano jedva deset odsto soba. Ni na plažama nema nikoga", rekla je za Radio Slobodna Evropa Olga, vlasnik smještaja na Krimu.

Podaci koje je nedavno objavilo Rusko udruženje turoperatora otkrivaju kolaps krimskog turizma. Ovoga ljeta je samo jedan odsto ruskih hotelskih rezervacija napravljeno na Krimu, što je pad u odnosu na tri odsto lani i 19 odsto 2021. godine.

Takođe, 60 odsto krimskih turističkih agencija izgubilo je novac prošle godine, s ukupnim gubicima od deset miliona dolara, a prihodi od turizma pali su za oko trećinu.

"Naši gosti čitaju i gledaju vijesti tako da naš odjel rezervacija i podrške prima mnogo telefonskih poziva s pitanjima o tome je li situacija ovdje sigurna. Mnogi posjetioci, zabrinuti nedavnim napadima, sada otkazuju svoje rezervacije u posljednjem trenutku", priznala je Ana, voditelj marketinga koja sarađuje s hotelima i turističkim agencijama na Krimu.