kfor kim.jpg

Britanska poslanica Ališa Kerns optužila je u utorak, tokom govora na zasjedanju parlamenta, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da učestvuje u švercovanju oružja iz centralne Srbije na KiM.

Kerns tvrdi da se oružje iz centralne Srbije švercuje kolima hitne pomoći u pravoslavne crkve na KiM.

Nakon takvih navoda oglasila se i Eparhija raško-prizrenska, iz koje ističu da se radi o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koja se već koristi od strane nekih kosovskih medija sa ciljem širenja vjerske i etničke mržnje. Insistiraju da se optužbe hitno provjere.

Reagovao je i KFOR.

"Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije, kolima hitne pomoći u pravoslavne crkve", saopštila je misija Kfora, demantujući optužbe britanske poslanice Ališe Kerns, prenosi RTS.

Iz KFOR-a kažu da se događaj koji je juče pomenula poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns odnosi na 2022. godinu, kada je Kraljevski fusilijski bataljon bio angažovan na sjeveru Kosova kao podrška misiji KFOR-a.

"Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o tome što je prijavljeno. Ne postoje dokazi o navodnom švercu koji se vršio preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći", navedeno je u saopštenju KFOR-a.

Ističu i da je ova vrsta aktivnosti u nadležnosti "kosovskih bezbjednosnih organizacija".