Izlizba slika providzalo trebinje6.jpg

U galeriji Kulturnog centra otvorena je prva samostalna retrospektivna izložba slika Dragana Providžala.

Radni i umjetnički vijek je proveo u Švajcarskoj gdje je bio dugogodišnji član Udruženja likovnih umjetnika “Uroš Predić” i tu je učestvovao na više kolektivnih izložbi. Ovo je prva samostalna izložba Dragana Providžala u otadžbini, a riječ je o gotovo 50 godina stvaralaštva.

Providžalova ostvarenja urađena su u različitim tehnikama, po pravilu su kamernog formata i često na papiru.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je Dragan Providžalo Trebinjac koji je svoj bogati radni i životni vijek proveo u Švajcarskoj, a po ličnom izboru i na zadovoljstvo Trebinjaca ponovo je u svom gradu.

Izlizba slika providzalo trebinje2.jpg

"To je stameni Hercegovac velikog srca, humanista, diskretan, skroman, karakteran, vjerujući čovjek, udomitelj napuštenih životinja, darodavac i dobrotvor. Teška su vremena i u takvim se vremenima poznaju dobri ljudi. Hercegovina je bremenita i kamenita zemlja i ovdje nije lako biti dobar. Dragan zna kako se to radi. Ne da da mu se zahvaljujemo, a na Kosovu i Metohiji i neka mala srca kucaju jače i toplije, ugrijanim Draganovim dobročinstvima. Sve što je radio, radio je temeljito i istrajno. Tako 50 godina uz zvuke bluza u svijet rijetkih biljaka, probajući sve tehnike slikarstva stvarao je neumorno i baš večeras darovao nama na uvid svoja djela", istakao je Ćurić.

Izlizba slika providzalo trebinje1.jpg

Prema riječima Dragana Providžala, pedesetak godina rada u raznim fazama, temama i tehnikama na kraju se objedinilo u jednu retrospektivnu izložbu koja je planirana u posljednjih pet, šest godina.

"Ovo smo izveli uz veliku pomoć Grada Trebinja, Kulturnog centra i ljudi kao što je prof. Savo Rupić, Mirela Pudar, mojih prijatelja i familije. Na početku je bila faza kaligrafije i lijepog pisanja, a onda ta linija tanka, debela je pretočena u razne crteže, a kasnije u slikarstvo, apstraktno, pejzaže, razne figurativne oblike. Ja sam pokušao da se organizujem na jedan poseban način da napravim svoj pristup slikarstvu, ali uvijek vezano za kaligrafiju i pismo. To je osnova za svako dobro slikarstvo, jer dobar crtež garantuje dobru sliku i to je uvijek bio moj pristup slikarstvu", rekao je Providžalo.

Izlizba slika providzalo trebinje4.jpg

U svakoj svojoj fazi ima prva slika sa kojom počinju te faze, ali u konačnim fazama kada je sve zatvoreno postoji po neki rad koji je dominantan, ali je bitno da je u tom pristupu bijeli luk favorit.

"Hercegovina je moja velika motivacija i inspiracija u svakom pokušaju da se izrazim. Nastojao sam uvijek da bude nekakav pristup Hercegovini. Jednu misao koja me je uvijek inspirisala nju sam pretočio u kaligrafiju 'Kupus-Raštan' na hercegovački način kuvan u babinom bronzinu, sa suvim mesom i kobasicama. Taj tekst je osnova za mnoge moje kaligrafije. Inspiracija dolazi spontano, ali sve zavisi sa koliko sam interesovanja pristupio toj fazi", jasan je Providžalo.

Izlizba slika providzalo trebinje5.jpg

Posebno je interesantan njegov kompletan rad različitih tema jer je rađen u raznim tehnikama: tušem, akvarelom i akrilom na papiru, porculanu, staklu i kristalu. Zanima ga intimni trenutak u stvaranju, što znači da kreće od drevnog - crteža do akvarela i slike, bavi se kaligrafijom i radi gravure na staklu.

U umjetničkom programu učestvovao je kamerni trio Muzičke škole Milica Manigoda (violina), Lana Mišović (viola) i Milica Simić (violončelo).

Retrospektivnu izložbu Dragana Providžala organizovao je Kulturni centar Trebinje i Grad Trebinje u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.

Izlizba slika providzalo trebinje3.jpg