Milorad dodik.webp

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će potpisati usvojene zakone u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da će oni biti objavljeni u Službenom glasniku Srpske.

Dodik je istakao da odluke visokog predstavnika koga ne priznaje Republika Srpska Kristijana Šmita, neće biti sprovođene u Srpskoj, jer ih je donijela osoba čije je imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH promijenio politički sistem bez prava da to uradi, na način da je jednostrano izbacio predstavnike Srba iz odlučivanja.

"Ustavni sud je maksimalno kršio Ustav. Mi u Republici Srpskoj nismo nikada tražili ništa izvana što nije propisano Dejtonskim sporazumom, Ustavom ili dogovorom, ali ovdje su već odbacili Dejtonski sporazum i nas koji ga branimo pokašavaju da nas prikažu njegovim rušiteljem - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je svjestan da će, nakon što potpiše zakone donese u NSRS, biti pokrenuta procedura od Tužilaštva i Suda BiH, ali da će Srpska politički reagovati.

"Srpska će zatim svojim zakonima zabraniti rad SIPA, Tužilaštva i Suda BiH na svojoj teritoriji", istakao je Dodik.