kristijan smit.jpg

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika je danas govorio o političkim aktuelnostima u Bosni i Hercegovini najavivši da će donijeti novu odluku koja se tiče Milorada Dodika, te smatra da za to ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

Šmit je rekao da je "prošlo vrijeme izjava, sada je vrijeme da se preduzmu aktivnosti".

"Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u Republici Srpskoj koji imaju uticaja na neku od najviših institucija u BiH, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovo uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud", rekao je Šmit.

On je istakao kako je besmisleno to što Dodik s jedne strane se žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati sudije iz Srpske u tu instituciju.

"Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i BiH i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, biće i ozbiljna reakcija", najavio je Šmit.

Dalje je ispričao kako je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlašćenja zbog Milorada Dodika.

"Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini", rekao je.

Šmit je još dodao:

"Mi čekamo da vidimo da vlade i skupštine usvajaju zakone koji su u skladu sa evropskim standardima. Imaćemo u narednih nekoliko sedmica Brisel koji će postaviti pitanje 'Šta se dešava?'. Oni na jesen žele obavijestiti članice EU da je bilo napretka. Zato smo sad izuzetno opredijeljeni u namjeri da napretka bude, zbog toga intenzivno razmišljamo i ovoj situaciji koju imamo danas", poručio je Šmit.

Naglasio je da "ide u pravcu donošenja odluka", ističući da će to biti uskoro, ali nije želio precizirati kada.

"Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će biti u neko očekivano vrijeme", rekao je Šmit.

Dodao je kako je oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka, piše Klix.

"Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, takođe razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana", rekao je Šmit odgovarajući na pitanje kada će donijeti odluku o Miloradu Dodiku.