Konferencija beba trebinje 20233.jpg

Na trebinjskoj konferenciji beba za članove „tročlanog predsjedništva“, izabrano je "četvoročlano" zato što su dvije bebe imale po troje braće i sestara i to: Marija Lečić i Strahinja Brkić, najstarija beba je Maksim Šmrkić, a najmlađa beba koja je i predsjednik predsjedništva je Nađa Đogo, koja je rođena 20.6.2023. godine.

Pravo učešća imale su sve bebe iz Trebinja rođene u periodu od 29. juna 2022. godine do najmlađe prisutne bebe na manifestaciji koja posjeduje dokument sa jedinstvenim matičnim brojem.

Večeras su bile prijavljene 63 bebe.

Konferenciju beba otvorio je načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević koji je istakao da je ovo najsimpatičnija i najslađa manifestacija na jugu Hercegovine.

"Ovo je prilika da se djeca svih uzrasta okupe na Trgu i da uz muziku i veselje uljepšaju današnji dan i pokažu da je je Trebinje lijep grad za život. Cilj ove manifestacije je ukazivanje na problem pada nataliteta. Gradska uprava osim ove manifestacije ima veliki broj programa podrške porodici, a kad kažemo porodici prije svega mislim na novorođenčad, zatim na programe podrške kroz osnovnu i srednju školu u vidu stipendija, kroz podršku djeci koja pohađaju školu u ruralnim područjima, program podrške rađanju i vantjelesnoj oplodnji", rekao je Vučurević.

Konferencija beba trebinje 20232.jpg

Majka Strahinje Brkića, Dajana, rekla je da još ima dvije djevojčice i sina i da su ona i njen suprug uvijek željeli veliku porodicu.

"To je sreća, radost i želje su nam se ispunile iako su obaveze velike. Ja sam učiteljica i meni je radno vrijeme sa djecom. Najstarije dijete ima 11 godina, a Strahinja osam mjeseci. Sva djeca mi pomažu i svako jutro se budim sa osmijehom. Djeca su naša budućnost i bogatstvo", rekla je Brkić.

Majka Marije Lečić, Dragana, istakla je da se treba raditi na stvaranju i rađanju porodice.

"U mom okruženju porodice imaju po dvoje eventualno troje djece, a rijetkost je četvoro i više. Meni to ne predstavlja problem jer imamo rutinu i uigrali smo se, a tu je i suprug koji mi dosta pomogne", kaže Lečić.

Konferencija beba trebinje 20234.jpg

Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

U zabavnom programu učestvovali su Dječiji hor „Bubamarac“, JU „Naša radost“, Klub za djecu „Sveta Evgenija carica Milica“ i Dječija igraonica „Ciciban“, a voditelj programa je bio Darko Kurtović.

Konferencija beba trebinje 20231.jpg