IMG_20230629_103012_resized_20230629_103104469-min.jpg

Osnovna škola "Vuk Karadžić" pobratimila se sa istoimenom školom iz Sočanice u opštini Leposavić sa Kosova i Metohije.

Osim direktora dviju javnih ustanova, ovom svečanom činu su prisustvovali gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, šef konzularne kancelarije Srbije u Trebinju Miroslav Marković i predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je učenicima i direktorima, ističući da je važno da se nastavi komunikacija i saradnja.

"Mi jesmo braća, ali kada to dokumentujete, onda će saradnja biti još češća. Ako smo složni i jedinstveni, nema razloga za brigu. Znamo da je teška situacija, ali moramo biti zajedno, jedni uz druge”, rekao je Ćurić.

Direktor trebinjske škole Aleksandar Vukanović naglasio je da će se bratimljenjem škola doći do još veće saradnje.

“Cilj nam je da međusobna saradnja nastavi se aktivnostima na svim poljima, kulturnim, sportskim, u vaspitno-obrazovnom procesu, da idemo mi kod njih, oni kod nas. Da proširimo djeci vidike, da se družimo. Na jesen imamo u planu da se škole Hercegovine bratime sa školama iz podrinjskog i podunavskog kraja", pojasnio je Vukanović.

Direktor škole iz Sočanice Dragan Radovanović istakao nadu da će istrajati u borbi.

“Zajedno možemo mnogo. Oko 10.000 učenika i nastavnika sa Kosova i Metohije je došlo u Republiku Srpsku i nadamo se i u budućnosti da će tako biti. Žao nam je što i mi ne možemo da budemo domaćini”, kazao je Radovanović