Mirko curic kodovo i metohija1.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je i ove godine Vidovdan dočekao sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, gdje je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji i parastosu kosovskim junacima u Manastiru Gračanica, koje je služio srpski patrijarh Porfirije.

Ćurić je prisustvovao je i obilježavanju Vidovdanskoj sjednici opštine Gračanica i privremenog organa Skupštine grada Priština povodom obilježavanja 634. godišnjice od Kosovske bitke.

Iako nije bilo omogućeno služenja parastosa i polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik na Gazimestanu - prvi put nakon 33 godine, među rijetkim delegacijama i pojedincima, gradonačelnik Trebinja poklonio se kosovskim junacima i položio vijenac na spomenik na Gazimestanu.

Ćurić je istakao da se nakon više od šest vijekova od Kosovskog boja srpski narod na Kosovu i Metohiji ponovo suočava sa iskušenjima.

"Slijedeći poruku patrijarha Pavla da je svaki Srbin vezan za Kosovo i Metohiju, ne smijemo da zaboravimo da su ovdje ponikli najveći srpski junaci, poglavari srednjovjekovne srpske države, da su ovdje vojevali najteže bitke za opstanak naroda. Pokušavaju da naše nacionalno biće izmjeste van kolijevke srpstva i geografskih granica, daleko od vjekovnih svetilišta i srca pravoslavne tradicije", istakao je Ćurić.

FB_IMG_1687952209927.jpg

Kako je naveo, svijeto tlo Kosova i Metohije je temelj srpskog zajedništva.

"Naša matica Srbija se više nego ikada suočava sa iskušenjima da sprovede narod kroz iskušenja modernog doba. Namučeno Kosovo i Metohija je otvorena rana i za narod Hercegovine, ali i utjeha da će naš narod, hodajući stopama očeva iz prošlosti, zajedno pronaći snagu da na miran način ostvari pravo na život, rad i bitisanje", dodao je Ćurić.

On je prenio pozdrave predsjednika banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorada Arlova i istakao da je došao da pruži podršku braći sa Kosova i Metohije.

Mirko curic kodovo i metohija2.jpg