Vidovdanski knjizevni susreti trebinje 20231.jpg

U Muzeju Hercegovine održano je književno veče "Vidovdanski književni susreti" koje se realizuje u okviru Vidovdanskih svečanosti, a predstavilo se po pet pjesnika iz Srbije i Republike Srpske - podružnica Trebinje.

Pjesnik Dobroslav Ćuk je naglasio da se Vidovdanski književni susreti održavaju u Trebinju po prvi put.

"Došla su nam četiri književnika koja žive u Beogradu, a naša zemljakinja iz Gacka Dara Radojević živi u Gornjem Milanovcu. Uvijek insistiram da se čitaju pjesme prema vremenu, značajnom datumu i predstavio sam se sa pjesmom o otadžbini - 'Oda slobodi' koja je napisana u aprilu 1999. godine za vrijeme bombardovanja Srbije", rekao je Ćuk.

Dara Radojević, član Udruženja književnika Srbije, kaže da je pjesnicima uvijek lijepo jer vole druženje i prijateljstvo.

"Dočekani smo lijepo kod gradonačelnika, u Tvrdošu, Gračanici i mi smo dobili darove, a sada je na nama da uzvratimo darove publici. Razmišljam da je u duhu praznika sve ono što je u duhu porodice i tradicionalno važno i vrijedno, a to je što svaki čovjek osjeća. Ovakvi susreti za nas pjesnike su značajni i mi treba da opravdamo ukazano povjerenje da bi ovo dobilo neki značaj. Mi živimo za to, pišemo, štampamo, radujemo se tome i mi smo ljudi koji daruju ako neko umije da uzme, ali ako neko ne uzme mi se ne ljutimo", jasna je Radojević.

Vidovdanski knjizevni susreti trebinje 20232.jpg

Mirjana Nikić, pisac i novinar „Politike”, član Udruženja književnika Srbije koja je nekoliko puta pisala o Trebinju, imala je samo riječi hvale za grad na jugu Hercegovine.

"Ovo je grad Jovana Dučića, a ja sam objavila pet knjiga. Pisala sam dosta o gradovima u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu, a što se tiče Trebinja voljela bih da završim kao junakinja nekih romana koje su ovdje srećno završili. Moje pjesme su van vremena i politike, kratke i sažete pjesme o životu", jasna je Nikić.

Muzički gost večeri bio je kantautor Ranko Slijepčević, a organizator Udruženje književnika Republike Srpske - podružnica Trebinje.