Djeca sa Kosova 1-min.jpg

Djeca sa Kosova i Metohije, njih 46-oro stiglo je u tradicionalnu posjetu našem gradu, a doček su im priredili predstavnici Gradske uprave i porodice kod kojih će boraviti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je sugrađanima koji su i ove godine odlučili da ugoste djecu u svojim domovima, i dodao da je ova posjeta veoma značajna za sve njih, s obzirom na tešku situaciju na Kosovu i Metohiji.

„I ove godine su roditelji pokazali veliku humanost i preuzeli odgovornost. Hvala i nastavnicima koji će voditi djecu narednih sedam dana na izlete, direktorima škola koji su mnogo pomogli oko organizacije, gradskom Odjeljenju za kulturu, kao i trebinjskim privrednicima koji su besplatno ponudili sadržaj mališanima sa Kosova. Mi smo razmišljali da ih sve zajedno smjestimo u neki hotel, ali nije to to. Roditelji kažu da su i dalje u kontaktu sa djecom sa Kosova koja su prethodnih godina bila smještena u njihovim domovima i to je smisao i cilj ovog projekta. U Republiku Srpsku je stiglo preko 500 mališana i ovom prilikom bih posebno pozdravio gospodina Arlova, jer je on najvećim dijelom zalužan za ovaj organizovan dolazak mališana“, rekao je Ćurić.

Saša Blagojević, nastavnik u OŠ „Vuk Karadžić“ u Sočanici kaže da se zbog gostoprimstva i divnih ljudi uvijek rado vraćaju u Republiku Srpsku.

„U ovim vremenima koja se trenutno dešavaju nama na Kosovu i Metohiji, ova posjeta znači mnogo našoj djeci. Trudimo se da ih makar na momenat odvojimo od svakodnevnih dešavanja tamo. Oni žive u strepnji i nadam se da će tokom boravka u Trebinju zaboraviti sve ružno i da će sa svojim vršnjacima biti srećni“, naveo je Blagojević.

Mališani sa Kosova i Metohije boraviće u Trebinju do nedjelje, 2. jula, kada je planiran povratak kući.