Donacije ljubinje rodoljub niciforovic.jpg

Uspješnim đacima, humanitarcima, prosvjetnim i kulturnim radnicima iz Nevesinja, Trebinja, Nikšića, Podgorice, Mostara, Berkovića, Bijelog Polja i Ljubinja, Zadužbina „Rodoljub Nićiforović“ je na desetoj svečanoj akademiji uručila nagrade.

Nagrađeno je 19 učenika te uručeno osam zahvalnica za nastavnike i devet velikih nagrada, dok je Muzičkoj školi u Trebinju donirano violončelo, a Pjevačkoj grupi KUD "Ljubinje" 27 nošnji.

Svim đacima prvacima u Ljubinju donirane su knjige "Slovarica, školarica", kupljeno je ozvučenje za Osnovnu školu "Sveti Sava", obezbijedjena pomoć u materijalu za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju, dječijem vrtiću u Ljubinju uručen je pribor za rad i štampač.

Rodoljub Nićiforović koji je iz Novog Pazar od 1999. godine pomaže svoj kraj stipendirajući učenike i studente, a prije deset godina osnovao je zadužbinu koja nosi njegovo ime. Svu svoju imovinu koju je stekao dugogodišnjim radom u Francuskoj zavještao je i od tada pomaže i podržava akcije pojedinaca i organizacija u kulturi, obrazovanju i umjetnosti pod sloganom „Mi pomažemo danas – ti pamti pa sutra uzvrati slabijem od sebe“.

"Pripremamo naše akcije po dvije godine unaprijed i ove godine odlučili smo da nagrade uručimo u Hercegovini. O ovom kraju imam pozitivno mišljenje da su to radni, pošteni i čestiti ljudi. Po našem mišljenju, potrebna je pomoć i došli smo ovdje. Neki su rekli da treba da dođemo do Trebinja, ali to je grad gdje svi dolaze, a zaboravljaju se mala mjesta. Zato smo odlučili da dođemo u Ljubinje. Cilj nam je bio da uvrstimo i Staru Hercegovinu, pa je zato bilo nekoliko nagrađenih iz Crne Gore. Naredna akademija je u Župi aleksandrovačkoj", rekao je Nićiforović.

Predsjednik KUD "Ljubinje" Desanka Radić je istakla da je dobro došla svaka donacija u malim sredinama i da je to velika pomoć za njihov rad.

"Gospodin Rodoljub je za mlađu i stariju pjevačku grupu donio kompletnu opremu - 27 haljina za djevojke što će nam mnogo pomoći u daljem radu. Kad idemo na takmičenje uz pjesmu se ocjenjuje i izgled i dio koji je na njima, tako da moramo da vodimo puno računa o tome. Djevojke su prethodne godine učestvovale na raznim festivalima i sa nijednog se nisu vratile bez nagrade", rekla je Radić.

U kulturnom programu učestvovali su učenici Muzičke škole iz Trebinja, ženske pjevačke grupe "Ljubinje" i recitatori.