Pridvorci 20231.jpg

U Pridvorcima je služen parastos za 13 Srba koje su lokalne ustaše - Muslimani i Hrvati,  bacile u Pridvoračku jamu u noći 23. na 24. jun 1941. godine.

Sa mjesta stratišta trojica Srba uspjela su da pobjegnu i upozore ostalo stanovništvo, čime je spriječena masovnija likvidacija srpskog življa iz Trebinja i okoline.

Pomen za stradalnike Pridvoračke jame služio je sveštenik Milan Bužanin, a prisustvovao je i episkop Dimitrije i brojni potomci stradalnika i mještani.

Pomenu je prisustvovala delegacija Grada Trebinja predvođena predsjenikom Skupštine grada Dragoslavom Banjkom, narodni poslanici i odbornici te delegacija Gradske boračke organizacije.

Prethodno je obavljeno opijelo, služena Sveta arhijerejska liturgija i položeno cvijeće na spomen-obilježje, gdje su prošle godine posmrtni ostaci sedam preostalih pridvoračkih novomučenika sahranjeni u kripti, na gradskom groblju u Trebinju.

Opijelo i liturgiju služio je episkop Dimitrije sa sveštenstvom eparhije.

Pridvorci 20232.jpg

Svake godine potomci i poštovaoci nevinih žrtava Pridvoračke jame okupe se na mjestu stradanja da zapale svijeće i prisjete se Srba, mahom uglednijih i imućnijih, koji su na stravičan način ubijeni u ljeto 1941. godine.

Tek 2006. godine podignut je spomenik i kapela na mjestu stradanja.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasjedanju u maju u Diptih svetih, uz mučenike prebilovačke i donjohercegovačke, unio je i sve ostale mučenike postradale za vjeru u Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, među kojima su i mučenici iz Pridvoračke i jame Jagodnjača.

IMG_20230624_115035_resized_20230624_115106861-min.jpg