Vagner.jpeg

Šef privatne paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin pozvao je danas ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak s njim, i zaprijetio da će, u suprotnom "krenuti na Moskvu".

Prigožin je, u video snimku u kojem je uputio taj poziv, objavio da se trenutno nalazi u sjedištu južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, prenosi Rojters.

U drugom sminku, koji je objavio pro-Vagnerov Telegram kanal on je snimljen kako sjedi između dva generala, od kojih je jedan armijski general-potpukovnik Vladimir Aleksejev, koji je ranije pozivao Prigožina da preispita svoju namjeru za svrgne ruski vojni vrh.

"Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i Šojgua", rekao je Prigožin na snimku.

"Ako ne oni dođu, mi ćemo biti ovdje, blokiraćemo grad Rostov i krenuti na Moskvu", poručio je Prigožin.

Pojačane mjere bezbjedosti u Moskvovskoj oblasti

Na području Moskovske oblasti protekle noći su pojačane mere bezbjednosti, a situaciju prate agencije za sprovođenje zakona i Federalna služba bezbednosti (FSB), izjavio je guverner te oblasti Andrej Vorobjov.

"Moguće su dodatne provere na putevima u južnom pravcu, s tim u vezi, molim vas da se uzdržite od putovanja ličnim prevozom na jugu Moskovske oblasti, pre svega za granice regiona", napisao je Vorobjov na svom Telegram kanalu.

Oglasio se i načelnik okružne administracije u Aksajskom okrugu Rostovske oblasti Konstantin Domorovski, koji je saopštio da su svi javni događaji otkazani.

"U vezi sa trenutnom situacijom i brojnim zatvaranjima puteva, molim vas da ne izlazite van naselja u kojima živite, osim ako to nije neophodno", rekao je on.

Blokada saobraćaja na autoputu M-4, na granici Lipecke i Voronješke oblasti, izazvala je zastoj u saobraćaju i kolonu koja se sa tri kilometra smanjila na jedan, izjavio je guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov.

U petak uveče, Centar za odnose s javnošću FSB izvijestio je da su sve informacije koje su objavljene u ime osnivača ruske paravojne grupe "Vagner", Jevgenija Prigožina, "informativna provokacija".

Mediji su prethodno prenijeli da Prigožin objavio da je Ministarstvo odbrane Rusije izvršilo napade na pozadinske jedinice "Vagnera".

FSB je pozvala borce "Vagnera" da ne prave "nepopravljive" greške, da obustave bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinova "zločinačka i izdajnička" naređenja i da preduzmu mjere da ga privedu.

Sličnom porukom se oglasio i general Sergej Surovikin koji je pozvao je komandante i borce "Vagnera" da se povinuju volji predsjednika Putina i mirno riješe pitanje.

Zvanični Kijev je iskoristio provokaciju Prigožina i koncentriše snage za ofanzivu na taktičkom pravcu ka Bahmutu, saopštilo je u subotu rusko ministarstvo odbrane.

"Koristeći Prigožinovu provokaciju za unošenje pometnje, kijevski režim koncentriše snage 35. brigade marinaca i 36. mehanizovane brigade na bahmutskom taktičkom pravcu za ofanzivno dejstvo", saopštilo je Ministarstvo, prenosi TASS.

Protiv Prigožina pokrenut je krivični postupak zbog optužbi za organizovanje oružane pobune nakon što je objavio tvrdnje da je rusko ministarstvo odbrane vršilo vazdušne udare po jedinicama Vagnera i pozivao svoje pristalice da se pobune protiv ruske vlade.

Ministarstvo odbrane je opovrglo tvrdnje o vazdušnim napadima na jedinice Vagnera, izjavio je portparol Kremlja i naveo da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten o situaciji u vezi sa Prigožinom i dodao da se preduzimaju sve neophodne mjere.