Vladimir putin.webp

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obraća se javnosti, a nakon što su širom zemlje podignute mjere bezbjednosti nakon što su trupe grupe "Vagner" pod kontrolom Jevgenija Prigožina umarširale su u Rostov na Donu, poslije njegove optužbe da ruska vojska "uništava" njegove borce.

"Ovo je jednako oružanoj pobuni, Rusija će se braniti", rekao je Putin na početku i dodao da se Rusija bori za život i sigurnost građana Federacije.

"Ovo je pokušaj da udare na nas iznutra, ovo je izdaja", poručio je Putin.

"Svaki sukob mora da bude odbačen tokom specijalne vojne operacije", započeo je Putin svoje obraćanje.

On je rekao da će kontramjere biti veoma teške.

"Situacija oko Rostova je veoma komplikovana. Činimo sve da odbijemo ovaj napad. Ovo je za nas nož u leđa. Oni koji su se pobunili su izdali Rusiju i pozivam sve koji su uključeni u tu akciju pozivam da prestanu sa bilo kakvim učešćem u oružanom sukobu", rekao je predsjednik Rusije.

Putin je rekao da je izdato naređenje da budu neutralisani svi koji su organizovali ovu pobunu.

"Odoljećemo iskušenjima i izazovima. Bićemo jači nego do sada", rekao je predsjednik Rusije.

Putin je rekao da oni koji dijele Rusiju i njene državljane će biti neizostavno kažnjeni.

Dodao je i da su u Moskvi i nekoliko susjednih regiona na snazi antiterorističke mjere.

On je prethodno istakao da "vaki sukob mora da bude odbačen tokom specijalne vojne operacije".

Putin je rekao da Rusija vodi tešku borbu za budućnost, te da je sva "vojna i informaciona tehnologija zapada protiv Rusije".

Podsjetimo, prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije uputilo apel borcima formacije "Vagner" da se predaju.

"Prevarom ste uvučeni u Prigožinovu kriminalnu avanturu i oružanu pobunu. Mnogi od vaših drugova iz nekoliko odreda su već shvatili svoju grešku i tražili su pomoć za siguran povratak na njihova mjesta stalnog angažovanja. Ovakva pomoć sa naše strane je već pružena svim borcima i komandantima koji su se prijavili. Tražimo od vas da stupite u kontakt sa predstavnicima ruskog ministarstva odbrane ili policijom što je prije moguće. Garantujemo sigurnost za sve", navodi se u saopštenju.

Nakon toga stigla je i poruka generala Surovikina, koji je Vagnerovcima poručio da se vrate u svoje baze i da slušaju komande izabranog predsednika Vladimira Putina.