Vece folklora pored trebisnjice 20235.jpg

Svečanim defileom učesnika i velikim zajedničkim kolom u Dučićevoj ulici počeo je dvodnevni deseti Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U ime organizatora, Ansambla nacionalnih igara /ANI/ „Jovan Dučić“, Nebojša Ratković je pozdravio prisutne koji su došli na jug Hercegovine da prikažu tradiciju i kulturu svog kraja.

"Imamo takmičarski i revijalni dio. Od prve godine smo gledali da spojimo mladost i iskustvo, izvođački ansambl, veterane folklora, najmlađe sastave, pjevačke grupe i to nam uspijeva. Trebinje je bilo premalo da primi sve folkloraše ovih dana i izvinjavamo im se što ih nismo primili zbog smještajnih kapaciteta. Zahvaljujemo Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, koji su nam zdušno pomogli u organizovanju ove manifestacije kao i svi dobri ljudi ovog grada, razni privatnici. Dva dana igre i pjesme preko 2.300 učesnika, da svako na festival dođe srcem i dušom", rekao je Ratković.

Nikolina Pupić i Pavle Berać su članovi KUD "Jovan Dučić" iz Nove Gajdobre i godinama dolaze na festival i uvijek su lijepo i srdačno dočekani od strane domaćina i građana Trebinja.

Vece folklora pored trebisnjice 20234.jpg

"Predstavljamo se sa igrama iz Pčinje, a u subotu se predstavljamo sa igrama iz Kumanovskog polja. Prošle godine smo bili drugi u konkurenciji izvođačkih sastava i nadamo se i ove godine uspjehu. Naš ansambl je osnovan u oktobru 2003. godine. Broji 75 članova koji su raspoređeni u dvije folklorne grupe – mlađa i starija kao i pjevačku sekciju", naglasio je Berać.

Koreograf Bojka Radivojeva Gončeva u Trebinje je došla sa KUD "Vasil Levski 1904. godine" iz Velingrada-Bugarska.

Vece folklora pored trebisnjice 20233.jpg

"Prvi put smo u Trebinju i ovdje je prelijepo, prekrasni parkovi, rijeka i drago nam je što smo vaši gosti. Predstavljamo se sa velingradskim plesom i igrom iz našeg regiona. Tu su uključeni muzika, pjevanje i ples. Mi smo ansambl koji ima 230 članova sa orkestrom, narodnim horom i plesačima. U subotu ćemo se predstaviti sa drugim igrama i vidjećete buran temperament bugarskih plesova, a naš ansambl je star 35 godina", naglasila je Radivojeva Gončeva.

U subotu, 24. juna, dodijeliće se 12 "Dučića" - po četiri zlatna, srebrna i bronzana u četiri kategorije, a biće i još dodatnih nagrada kao iznenađenje za učesnike.

Vece folklora pored trebisnjice 20231.jpg

Vece folklora pored trebisnjice 20232.jpg

Vece folklora pored trebisnjice 20236.jpg