prijem folklor2.jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić ugostio je učesnike dvodnevnog Desetog međunarodnog festivala veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista koji večeras u 20.00 časova, u organizaciji Ansambla nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić", počinje u bašti pod platanima.

Ćurić je istakao da je Grad Trebinje i ove godine dao bezrezervnu podršku održavanju ovog festivala, na kome će nastupiti oko 2.000 učesnika iz pet država Evrope.

"Želim da pohvalim organizatore koji su i ove godine obezbijedili da se ovaj festival održi u našem Trebinju. Osim iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, došli su i učesnici iz Bugarske i Poljske. Nadam se da ćemo se pokazati kao dobri domaćini i da će ovaj festival otvoriti nove stranice Trebinjskog kulturnog ljeta, s obzirom na to da je iz godine u godinu sve više učesnika", istakao je Ćurić.

On je dodao da je Grad Trebinje obezbijedio nove nošnje za prvi izvođački ansambl ANI "Jovan Dučić", navodeći da su djeca koja igraju i pjevaju u ovom folklornom društvu jedni od najvažnijih ambasadora našeg grada.

Član ANI "Jovan Dučić" Predrag Ninković rekao je da će na Desetom međunarodnom festivalu veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista nastupiti 25 folklornih društava.

"U narednim danima doći će i naši prijatelji iz KUD 'Gračanica'iz Bostona iz SAD, sa kojima ćemo, takođe, održati zajednički koncert pod platanima. Zahvaljujem se Gradu Trebinju i gradonačelniku Ćuriću na podršci, ali i svim sponzorima koji na ovaj način omogućavaju održavanje festivala. Kao i ranijih godina, na kraju festivala biće dodijeljene zlatne, srebrne i bronzane statue 'Jovana Dučića'", rekao je Ninković.

Iz Zubinog Potoka sa Kosova i Metohije stigli su članovi Kulturno-umjetničkog društva "Mokra gora".

"Jedno veliko hvala Nebojši Ratkoviću što je omogućio djeci iz Zubinog Potoka da dođu u Trebinje i da poslije 15 dana opstadnog stanja bar na nekoliko dana ne gledaju duge cijevi, borbena vozila, šljemove, uniformisana lica. Ovo je veliko za svu našu djecu, ali i njihove roditelje", naveo je Milovan Velimirović iz KUD "Mokra gora".

On je kazao da su na festival u Trebinje bila pozvana i folklorna društva iz sjeverne Kosovske Mitrovice i Zvečana, ali da oni, zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, nisu uspjeli da dođu.

Iz Ušća kod Kraljeva u Trebinje su došli članovi Kulturno-umjetničkog društva "Studenica".

"Dolazimo tokom svih deset godina festivala. Želim da se zahvalim organizatoru, Gradu Trebinju i gradonačelniku na toploj dobrodošlici. Osjećamo se kao svoji na svome", naveo je Srećko Pavlović iz KUD "Studenica".

On je rekao da bi mu bilo drago kada bi se predstavnici lokalnih vlasti iz njegovog grada ugledali na Trebinje i izdvajanje za kulturne manifestacije i uopšte za udruženja u oblasti kulture.

program festival veterana folklora.jpg