He dabar.jpg

Na sistemu Hidroelektrane /HE/ "Dabar", najvećem projektu te vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina, vrijednom 338 miliona evra, danas su na području opštine Bileća počeli glavni radovi u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i kineskih partnera.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su tavršene sve procedure sa kineskim partnerima kad je riječ o HE "Dabar" i da od danas počinje rok od 46 mjeseci kada bi ona trebalo da bude na mreži.

On je istakao da se ispunjavaju direktive EU u vezi sa proizvodnjom zelene, čiste energije, a procenat ovakve energije značajno će biti poboljšan izgradnjom HE "Dabar", navodeći da je sada procenat proizvodnje oko 60 odsto iz termoelektrana, a ostatak hidropotencijala.

Višković je istakao da će od kineskog partnera tražiti da rokovi izgradnje budu kraći nego što je ugovorom predviđeno, navodeći da nije bilo lako pregovarati sa kineskim partnerima.

"Naše učešće u tom projektu je 15 odsto i obezbijedili smo u svim zakonom predviđenim rokovima naše učešće kroz dokapitalizaciju. Svaki novoizgrađeni kilovat ili megavat električne energije samo je još veća cijena, snaga i pogonska spremnost `Elektroprivrede`", rekao je Višković.

Početku radova u mjestub Vrijeka kod Bileće prisustvovali su ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ambasador Kine u BiH Ji Ping, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović, kao i rukovodstvo ERS-a, "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/, HE "Dabra" i kineskih partnera iz kompanije "Gezuba grupe".

Prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo episkog zahmsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnici hercegovačkih opština.

Sistem HE "Dabar" pripada hidroenergetskom sistemu HET-a i predstavlja najvažniju hidroelektranu u sistemu "Gornji horizonti". Taj sistem, osim HE "Dabar", predviđa i izgradnju HE "Bileća" i HE "Nevesinje".

HE "Dabar" je složen projekat koji vode sa nevesinjskog platoa spušta na dabarski uz neto pad od 365 metara, a njegova izgradnja je ugovorena sa kineskom kompanijom "Gezuba grupa".

Ugovor za taj projekat potpisan je u maju 2020. godine, a Vlada Republike Srpske dala je garanciju za 85 odsto vrijednosti ugovora, dok je ERS uplatio 15 odsto, kao i ostale naknade.

Planirano je da hidroelektrana bude snage 160 megavata, a u okviru tog sistema u završnoj fazi je i izgradnja tunela dugog 12,5 kilometara koji radi "Integral inženjering".

Iz HET-a su za Srnu rekli da je HE "Dabar" najveći hidroenergetski objekat koji se gradi na području bivše Jugoslavije i da predstavlja istorijski projekat za Hercegovinu i buduće generacije.

"HE `Dabar` pripada projektovanom hidroenergetskom sistemu HET-a i najvažnija je hidroelektrana u sistemu `Gornji horizonti`. Završetkom HE `Dabar` i HE `Bileća` iz sistema `Gornji horizonti` planirano je da se dvostruko uveća postojeći bilans HET-a", naveli su iz tog preduzeća.

Sistem HE "Dabar" sastoji se od akumulacije Nevesinje zapremine 61,80 miliona metara kubnih vode, zatim od brane Pošćenje derivacionog tunela dužine 12.140 metara sa ulaznom građevinom, potom vodostana, cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade, kanala kroz Dabarsko polje dužine 6.360 metara, nasipa Grebak i Vranjača, koji imaju funkciju vodoodrživosti akumulacije.