brod titanik (2).jpg

Titanik je potonuo u noći između 14. i 15. aprila 1912. i nažalost, poznat je po velikoj tragediji koja mu se dogodila. U svoje vrijeme bio je najveći i najmoćniji brod kom se divio cijeli svijet, a danas, više od 100 godina nakon što se nasukao na santu leda, za njega se vezuju brojne misterije i teorije zavjere koje ga na taj način čine večnim.

Predstavljamo vam zanimljive činjenice o Titaniku:

1. Muzičari koji su bili zaduženi da zabave goste na Titaniku, svirali su satima bez prestanka dok je brod tonuo, kako bi umirili preplašen narod. Osam članova benda, koliko ih je bilo, posthumno su proglašeni herojima. Nakon što je brod potonuo, kompanija „White Star Line“ je porodicama poginulih muzičara ispostavila račune za uniformu koju su ovi članovi benda nosili dok su svirali na Titaniku.

2. Budžet za snimanje filma Titanik bio je viši nego što je koštao sam brod.

3. Čarls Džon, glavni pekar koji je radio na Titaniku, popio je toliko alkohola u noći kad je brod udario u santu leda, da ga je to spasilo od smrzavanja u ledenom okeanu. Preminuo je 1956. u 78. godini, a njegov lik je predstavljen u dva filmska ostvarenja.

4. Veliki broj čamaca za spasavanje nije bio popunjen do kraja. Postoje razne teorije od kojih je jedna da se prilikom evakuacije striktno poštovalo pravilo prvo žene i djeca, međutim, neki tvrde da ljudima iz nižih klasa nije bilo dozvoljeno da se ukrcaju.

brod titanik (4).jpg

5. Najnovija studija koja se bavi Titanikom pokazala je da je brod mogao da izbjegne nesreću da se nije čekalo 30 sekundi za preduzimanje akcije nakon što je glavni zapovjednik obaviješten da se na putu nalazi santa leda. Naučnici vjeruju da je dodatnih pola minuta bilo dovoljno da se santa zaobiđe.

6. Nakon udarca u santu leda, Titaniku je bilo potrebno dva sata i četrdeset minuta da nestane sa površine. Dva sata nakon potonuća, stigao je brod Karpatia i evakuisao 706 preživjelih putnika.

7. Titanik je jedini prekookeanski brod koji se ikada nasukao na santu leda.

8. Četvrti dimnjak na Titaniku bio je lažan, a izgrađen je kako bi brod izgledao moćnije i simetričnije.

9. Masabumi Hosoni, jedini Japanac koji je plovio Titanikom i preživio nesreću, proglašen je kukavicom u svojoj zemlji zato što se nije utopio sa ostalim putnicima.

10. Nikola Lulić iz Like jedini je Srbin koji je preživio Titanik. On je otišao u Ameriku 1902. kad je pobjegao iz austrougarske vojske u koju su ga regrutovali kad je imao 19 godina i vraćao se nekoliko puta u rodno selo. Na Titanik je dospio tako što je nekoliko njegovih Ličana željelo da ode u Ameriku jer su čuli da tamo može dobro da se zaradi, a Nikoli su kupili kartu da bi bio njihov vodič jer je dobro govorio engleski i bio snalažljiv. Njegovi potomci tvrde da postoje dvije verzije o tome kako se spasao od kojih je jedna da je na glavi imao oficirsku kapu i da su ga zbog toga izvukli iz vode, a druga da je uhvatio dijete koje je ispalo iz čamca i vratio ga majci, pa mu je zahvalna Norvežanka pružila ruku i on se popeo.

brod titanik (3).jpg

11. Nijedan inženjer, od njih trideset, nije preživio Titanik. Oni nisu ni pokušavali da spasu svoj život, već su do kraja bili na dužnosti, pomažući putnicima da se evakuišu. U aprilu 1914. godine u Sauthemptonu podignut je veliki bronzani spomenik u znak sjećanja na ove ljude.

12. Olupina Titanika pronađena je tek 73 godine nakon što se dogodila nesreća.

13. Na Titaniku se nalazilo dvanaest pasa od kojih su samo tri preživjela nesreću. Jedan od njih bio je pomeranac Lejdi kog je vlasnik Margaret Hejz umotala u ćebence i ponijela sa sobom u čamac za spasavanje. Ostala dva su pekinezeri čiji su vlasnici bili Henri i Majra Harper i pomeranac koji je pripadao Elizabet Rotšild iz Njujorka. Svi psi koji su se nalazili na brodu pripadali su putnicima iz prve klase.

14. Kim Il-Sung, osnivač Sjeverne Koreje, rođen je istog dana kad je potonuo Titanik.

15. Svega 29 dana nakon nesreće, snimljen je crno-bijeli nijemi film „Saved from the Titanic“ u kom je glavnu ulogu igrala glumica Dorothi Gibson koja je preživjela Titanik.

16. Četrnaest godina prije potonuća Titanika, pisac Morgan Robertson napisao je knjigu o brodu Titanu koji se nasukao na santu leda. Ova knjiga ima mnogo sličnosti sa stvarnim događajem, a neke od njih su: oba broda su bila prozvana nepotopivim, imali su manjak čamaca za spasavanje, nasukali su se na santu leda jedne aprilske noći i imali sličan broj poginulih. Takođe, oba broda su bila sa propelerima i maksimalan broj putnika koji su mogli da prime bio je 3000.

brod titanik (1).jpg

17. Na olupini Titanika nedavno je otkrivena nova vrsta bakterije koja jede rđu i naučnici smatraju da će za 20 godina ostaci broda koji se nalaze pod vodom u potpunosti nestati.

18. Džejms Kameron je izjavio da je od Holivuda tražio sredstva za film Titanik ne zato što je želio da snimi film, nego zato što mu je bila želja da roni oko olupine slavnog broda.

19. Procijenjena vrijednost novca, obveznica i nakita koje su putnici Titanika poneli sa sobom bila je oko 6 miliona dolara.

20. Brodovi koji danas plove preko okeana imaju veće šanse da nalete na santu lede nego što je imao Titanik, tvrde stručnjaci, prenosi zanimljivostidana.