Auto.webp

Tzv. ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu jeste neophodno ukoliko prelazite granicu automobilom pozajmljenim od prijatelja, pa čak i ukoliko je riječ o porodičnom automobilu koji se ne vodi na vaše ime.

Mnogima će sigurno djelovati nelogično i nepotrebno da se uzima ovlašćenje za porodični auto, ali imajte u vidu da mali problem u inostranstvu može da se zakomplikuje ukoliko nemate taj "papir". Jednostavno, vi niste zvanično vlasnik, pa na osnovu čega tamošnja policija, osiguravajuća kuća ili neka druga institucija ili služba može da zna da vam je vlasnik zaista dozvolio da koristite auto i to bez obzira što imate sva druga dokumenta, isto prezime kao vlasnik, itd.

Zvaničan naziv je: Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV).

Najvjerovatnije vam ovu dozvolu (ovlašćenje) niko neće tražiti, isto kao ni međunarodnu vozačku dozvolu, ali s obzirom na cijenu ne isplati se da rizikujete.

Na primer, dođe do udesa, bez obzira na to ko je kriv. U zavisnosti od težine udesa, zemlje u kojoj se desio i raznih drugih faktora, možda ćete morati da "imate posla" sa policijom, osiguravajućim kućama, itd. Nedostatak zvaničnog međunarodnog dokumeta kojim vas je vlasnik ovlastio da koristite auto u inostranstvu može da spriječi razne nesporazume, komplikacije i probleme.

Koliko košta ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Košta 25 KM.

Gdje može da se uzme ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Možda da se uzme jedino u Auto-moto savezu vaše države.

Koliko važi ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu?

Važi samo jednu godinu. Ne može da se uzme na duži period. To je uređeno međunarodnim propisima.

Međutim, može da se izda na kraći period, ukoliko vlasnik automobila to želi.

Rok važnosti se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila.

Da li prilikom uzimanja ovog ovlašćenja mora da bude prisutan vozač koji će koristiti auto u inostranstvu?

Da, prilikom izdavanja ovlašćenja obavezno je prisustvo korisnika vozila.

Da li mora da bude prisutan i vlasnik vozila?

Da, ali postoji alternativa - korisnik vozila može da priloži ovlašćenje dato od strane vlasnika vozila, ovjereno kod notara, na osnovu kojeg prisustvo vlasnika nije obavezno. Ovo ovlašćenje mora da sadrži klauzulu u kojoj piše da se korisnik vozila ovlašćuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu.

Koja dokumenta su potrebna za ovlašćenje za vožnju tuđeg vozila u inostranstvu?

1) Lična karta vlasnika vozila

2) Pasoš korisnika vozila (može i samo lična karta za putovanje u Srbiju i Crnu Goru)

3) Saobraćajna dozvola

Ukoliko je vlasnik pravno lice, umjesto lične karte, prilaže se originalni dopis, na memorandumu, potpisan od strane ovlašćenog lica i ovjeren pečatom, kojim se korisnik vozila ovlašćuje da može da upravlja tim vozilom u inostranstvu.

Za putovanje u Srbiju i Crnu Goru nije neophodan pasoš za dobijanje ovog ovlašćenja?

Ako korisnik vozila putuje u Srbiju ili Crnu Goru, za koje nije potreban pasoš, ovlašćenje može da se izda korisniku samo na osnovu lične karte, ali mora da potpiše da je upoznat s tim da ne može da koristi to ovlašćenje u drugim zemljama za koje mora da ima pasoš.

U tom slučaju se u posebnu rubriku upisuje da je korisnik vozila upoznat sa ovim ograničenjem.

Šta ako je auto uzet na lizing (vlasnik je lizing kuća)?

U slučaju da je vlasnik vozila lizing kuća, a korisnik lizinga fizičko lice, on mora da obezbijedi ovlašćenje od lizing kuće da može tim vozilom da putuje u inostranstvo. Ukoliko u ugovoru o lizingu već postoji ova odredba, nije potrebno dodatno ovlašćenje lizing kuće.

Ukoliko je korisnik lizinga pravno lice, to pravno lice daje ovlašćenje krajnjem korisniku. Takođe, mora da se obezbijedi ovlašćenje lizing kuće za upravljanje vozilom u inostranstvu, ukoliko ova odredba nije navedena u ugovoru o lizingu.

Izdatu dozvolu (ovlašćenje) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu potrebno je odnijeti u lizing kuću na ovjeru. U donji desni ugao lista unutrašnje leve strane ovlašćenja ("Svojeručni potpis vlasnika vozila") stavlja se pečat i potpis vlasnika vozila, u ovom slučaju, lizing kuće.

Korisnik vozila može da priloži ovlašćenje dato od strane vlasnika vozila, ovjereno kod notara, na osnovu kojeg prisustvo vlasnika vozila nije obavezno pri izdavanju dozvole (ovlašćenja) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Ovlašćenje mora da sadrži klauzulu da se korisnik vozila ovlašćuje da upravlja tim vozilom u inostranstvu, prenosi "AutoBlog".