Izlozba dekorativna sopstva3.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba „Dekorativna sopstva“, banjalučkog umjetnika Borjane Mrđe.

Na izložbi su prikazani radovi iz klasičnih medija crteža i slikarstva do objekata, a ima i digitalnog rada i video instalacija.

U pitanju je nekoliko cjelina sa velikim brojem radova jer su pravljeni serijski (jedna cjelina ne podrazumijeva jedan rad). Svi radovi predstavljaju dio cjeline koja je u jednom trenutku postala njen doktorski rad.

"Prvi put izlažem u Trebinju i drago mi je što sam ovdje jer je drugačija postavka izložbe zbog prostora. Ova cjelina je nastajala šest godina", rekla je Mrđa.

Polazna tačka oko koje se gradi cjelokupni koncept izložbe jeste košulja kao predmet porodičnog nasljeđa, koju je dobila od bake.

Izlozba dekorativna sopstva1.jpg

"Košulja je prvi rad u cjelini i u pitanju je nasljeđe. To je porodično nasljeđe, koju sam dobila na poklon i čuvanje i ona se prenosi u ženskoj generaciji, a rad je moje praprabake koju je ona tkala. To je prvo bio jedan predmet koji sam dobila da čuvam i onda sam odlučila da krenem da radim cjelinu u kojoj ću preispitati sve te odnose. Dosta sam istraživala istoriju te odjeće, kako je nastajala, a onda sam ispitivala i sadašnju odjeću žena u porodici i koristila sam dosta tekstil. Za njega sam se vezala kao jednu specifični formu kojom se žena u prošlosti bavila. Na ovim radovima bavim se tim nekonvecionalnim tkanjem. U pitanju je tkanje, ali ne na onaj klasičan način", istakla je Mrđa.

Izlozba dekorativna sopstva2.jpg

Tokom stvaranja otkrila je mnogo toga, a prije svega ispitala je istorijsku žensku liniju.

"Do sada se nisam se bavila tradicijom, jer mi je to bilo nepoznato i onda sam dosta istraživala istoriju odjeće uopšte. Kako se odjeća prije koristila, šta je značila, koliko je ona bila dio identiteta u tom nekadašnjem tradicionalnom patrijarhalnom društvu, a danas je posve univerzalno. Danas ne možemo ništa posebno da zaključimo, a prije se pomoću jednog odjevnog predmeta moglo saznati kojoj porodici pripada na odnosu veza, ornamenata koji su unošeni. Košulja se čuva, a čak sam je probala. Čuvaću je u smislu umjetničkog djela, a i kao predmet", zaključila je Mrđa.

Organizator izložbe je Kulturni centar i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba će biti otvorena do 1. jula.