Fudbaleri i vladika.jpg

U njemačkom gradu Hidershajmu, na poziv vladike frankfurstskog i sve Njemačke Grigorija, ekipa veterana kluba malog fudbala Leotar, okupljena u ekipu Zahumlje, učestvovala je na humanitarnom fudbalskom turniru, gdje su sa našim ljudima u rasijanju proveli četiri dana, a klasu su pokazali na zelenom tepihu.

Nekadašnji šampioni BiH uveličali su turnir koji je okupio 40 ekipa iz svih pokrajina gdje živi naš narod, a promotor turnira bio je proslavljeni srpski fudbaler Nemanja Vidić. Svi su uživali u čarolijama majstora na petoparcu, a u gradiću udaljenom nešto manje od 300 kilometara od Berlina fudbal je bio glavna tema. Pričao se srpski, ali i taktičke zamisli na onom univerzalnom fudbalskom jeziku sprovedene su u djelo. Kako je sve to izgledalo za "Glas Srpske" priča još aktuelni igrač KMF Leotar Savo Andrić.

- Dobili smo poziv vladike Grigorija, koji nas je sačekao na aerodromu u Berlinu i kojem dugujemo veliku zahvalnost što nas nikada nije zaboravio, iako sada živi daleko od Trebinja i Hercegovine - rekao je Andrić.

Sam vladika Grigorije na turniru je postigao pet golova. Futsaleri u šali kažu da ga je na terenu bilo veoma teško sačuvati.

U Njemačkoj su, kako kaže proveli četiri dana, a igrali su na velikom fudbalskom terenu, koji je bio podijeljen na četiri mala.

 - Kvalitet fudbala bio je odličan. Igrali su Srbi iz cijele Njemačke koji sada tamo žive. Iz godine u godinu će biti sve bolje i bolje, trebalo bi da se igra svako ljeto, a ovo je bilo premijerno. Sa naše strane, a igrali smo na hiljade turnira, ovaj bismo ocijenili čistom desetkom - rekao je Andrić.

Kaže da je lijep osjećaj bio zaigrati fudbal i u ovoj razvijenoj evropskoj zemlji, gdje je trbuhom za kruhom otišlo puno naših zemljaka.

 - Dosta naših ljudi nas je prepoznalo, posebno oni koji prate futsal, kako oni iz Srpske tako i Srbije. Ima ih da su tek otišli, ali i onih koji tamo žive 10 do 15 godina - rekao je Andrić dodavši da je njegov rođeni brat Srđan proglašen za najboljeg igrača turnira.

Sa nostalgijom se Andrić prisjeća i vremena kada je tim sa juga Srpske nastupao u najelitnijem evropskom takmičenju.

- Igrali smo tri godine uzastopno Ligu šampiona, a jedne sezone smo se sastali i sa velikom Barselonom u Rigi. Od Barse smo tada izgubili, domaću Rigu smo pobijedili i u posljednjem kolu trebala nam je pobjeda protiv Mađara, na kraju je protiv Đera bilo 5:5, iako smo ih vodili 5:3, na pet minuta do kraja. To je najteži trenutak u svim našim karijerama sigurno - rekao je Andrić.

U Njemačkoj sa ekspedicijom iz Trebinja bio i Branislav Krunić, poznato fudbalsko ime, koji je posljednje godine u karijeri i nosio dres futsalera Leotara. Proslavljeni fudbaler naglašava da su ovakva druženja važna za očuvanje našeg identiteta, a fudbal i futsal, gdje god da odu naši ljudi, nikada ne zaboravljaju i rado mu se vraćaju. Kako kaže za "Glas" na svakom mjestu moramo da učvršćujemo veze i pomažemo jedni drugima.

 - Bilo je zanimljivo, rezultatskog naboja nije nedostajalo - rekao je Krunić.

Kako kaže, cilj je da ovo pređe u tradiciju.

- Htio je Bog da mi budemo prvi osvajači turnira u mjestu gdje je naš vladika Grigorije. U šali sam momcima tamo rekao da se nadam da će ih vladika naučiti da igraju fudbal kao što je naučio nas - rekao je Krunić.

Budućnost

Savo Andrić naglašava da i dalje u KMF Leotar okosnicu čine iskusniji igrači, ali kako kaže, oni su tu samo da pomognu nadolazećim generacijama. Cilj je da Trebinje ponovo bude ozbiljno ucrtano na futsal mapi BiH.

- Imamo dosta mladih igrača, cilj nam je da napravimo mlađi tim, tu smo i mi iskusniji, ali dolaze godine. Imamo tu sada i Filipa Vujovića, to je dečko koji obećava i od njega puno očekujemo. U njega puno je tu i mlađih koji su svijetla budućnost kluba - rekao je Andrić.